Mysterieuze Defensie-eenheid laat politici toe

“Wat me iedere keer weer opvalt bij Defensie is de sfeer, de professionaliteit, het enthousiasme en de openheid”, zo zei VVD’er Stef Blok. Hij en zijn partijgenote Anouchka van Miltenburg werd vandaag op de Legerplaats bij Oldenbroek een kijkje gegund in het operationele werk van de vorig jaar opgerichte inlichtingeneenheid JISTARC.

Blok: “Als fractievoorzitter wil ik me op de hoogte stellen van wat Defensie is, doet en kan. Ik ben ook bij de marine en luchtmacht geweest.” De parlementariërs kregen tijdens hun werkbezoek uitvoerig uitleg over de taken en werkwijzen van de Defensiebrede inlichtingendienst.

Expeditionair optreden

“Als inlichtingeneenheid opereren we het liefste ongezien en in stilte. Maar soms is het ook goed om te laten zien waartoe we in staat zijn”, vertelt kolonel Harold de Jong, commandant van het Joint Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaisance Commando (JISTARC). “We vormen een complexe en innovatieve eenheid, voornamelijk gericht op expeditionair optreden”, legt De Jong uit. “Maar de krijgsmacht en zeker het JISTARC doet ook heel veel in Nederland zelf.” 

Civiel-militair succesvol

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif: ”Een groot deel van de activiteiten van de Koninklijke Landmacht wordt uitgevoerd in het kader van nationale operaties.” In de civiel-militaire samenwerking met autoriteiten als Justitie, politie en Rijkswaterstaat zijn de tactieken en technieken van het JISTARC succesvol toegepast. Zo hielp de eenheid vorig jaar bijvoorbeeld bij dijkinspecties en het zoeken naar brandhaarden in de duinen bij Schoorl.

Jongensdroom

Blok en Miltenburg zagen hoe de onbemande Raven ingezet kan worden bij dergelijke operaties. Dit handzame verkenningsvliegtuigje kan vanaf grote hoogte een operatiegebied in kaart brengen. Ook maakten ze een rit met 2 Fennek-verkenningsvoertuigen van 103 Verkenningseskadron. “Dit is een jongensdroom!”, verklapt Blok.

Bundeling

Het JISTARC is in oktober ontstaan uit de bundeling van de inlichtingencapaciteit van de landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee. Het ondersteunt commandanten krijgsmachtbreed op tactisch en operationeel niveau. De eenheid verzamelt, analyseert en verspreidt inlichtingen tijdens militaire operaties. Met behulp van elektronische oorlogsvoeringcapaciteit worden radiosignalen onderschept. Ook het in kaart brengen van het terrein en zaken als de onderlinge verhoudingen tussen bevolkingsgroepen behoort tot de vele taken.