Nederland stuurt asielzoekers uit Eritrea niet terug

Asielzoekers uit Eritrea kunnen een asielvergunning krijgen als zij geen toestemming hadden van de Eritrese autoriteiten om hun land te verlaten. Nederland zal geen mensen gedwongen naar Eritrea terugsturen.

Dat schrijft minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) aan de Tweede Kamer. Hij baseert zijn besluit op de laatste informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken over Eritrea.

Eritreërs die zonder uitreisvergunning hun land verlaten, riskeren bij terugkeer gevangenisstraf en foltering die zelfs tot hun dood kan leiden. Zij komen in principe – na individuele toetsing – in aanmerking voor een asielvergunning.

Eritreërs die wel een uitreisvergunning van de Eritrese autoriteiten hadden, kunnen alleen terug als zij dat zelf willen. Ook zij kunnen een asielverzoek in Nederland indienen, dat dan individueel beoordeeld zal worden op het gevaar voor schending van hun mensenrechten in Eritrea. Nederland zal geen mensen meer gedwongen uitzetten naar Eritrea.

Asielzoekers uit Eritrea die eerst in een ander Europees land zijn geweest en daar asiel konden aanvragen (of dat deden), worden naar dat Europese land teruggestuurd. Dit is volgens de regels van het Verdrag van Dublin.