Persconferentie na ministerraad 27 januari 2012

De volledige persconferentie van de ministerraad is te zien op het YouTube-kanaal van de Rijksoverheid.

VERHAGEN
We hebben uiteraard deze week uiteraard gesproken over de voorbereiding van de informele Europese Raad aanstaande maandag in Brussel. De afgelopen maanden is binnen de EU vooral gesproken over de begrotingsdiscipline. Belangrijk punt voor Nederland is dat landen hun tekorten terugdringen en hun schulden afbouwen. Inzet is dat landen automatische sancties opgelegd krijgen wanneer ze de afspraken die hierover gemaakt zijn overtreden. Nederland staat op het standpunt dat strikte begrotingsdiscipline in de EU nodig is. Wat ook nodig is, is economische groei. Het is wat ons betreft toe te juichen dat voorzitter Van Rompuy dit onderwerp op de agenda van Raad heeft geplaatst. De groei kan nog versterkt worden, die kan een impuls krijgen door de uitbreiding van de interne markt, vooral op het terrein van diensten en internet.

Nederland zal ook aandringen op een spoedig besluit over Europese octrooirechtspraak. U weet, we praten al sinds jaar en dag over de totstandkoming van een Europees octrooi omdat daarom het bedrijfsleven een extra kostenbesparing krijgt als ze vernieuwende producten en diensten leveren. En juist deze bedrijven zorgen in deze moeilijke tijden voor nieuw economisch elan. En daar is een Europees octrooi van groot belang. Daarbij hoort ook een octrooirechtspraak, een Europese octrooirechtspraak en wij zullen aandringen op spoedige besluitvorming op dat punt.

We blijven ook in eigen land werken met volle inzet aan het versterken van het groeivermogen. Door stevig in te zetten op de topsectoren van onze economie en de samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen, onderzoekers en bedrijven, door onnodige regels af te schaffen en ruimte te geven voor ondernemerschap.
De minister-president is momenteel op het World Economic Forum in Davos. Een beetje eigenlijk de snelkookpan van economische activiteit en ideeën, om dáár te spreken met regeringsleiders, jong talent, CEO's en economen over economische problemen en kansen in de wereld, en het versterken van het groeivermogen. Sterker uit die economische crisis komen is doelstelling van dit kabinet.

Een andere doelstelling is grenzen stellen en handhaven. Vandaag heeft de ministerraad in dat kader ingestemd om het wetsvoorstel voor het verbod op gelaatsbedekkende kleding in te dienen bij de Tweede Kamer. Met dit wetsvoorstel geven we invulling aan het voornemen zoals we dat in het regeerakkoord geformuleerd hebben. Het verbod op het dragen van gelaatsbedekkende kleding is van belang voor een samenleving waarin iedereen volwaardig meedoet aan het maatschappelijk verkeer. Open onderlinge communicatie is karakteristiek voor de Nederlandse samenleving, dat vindt het kabinet van groot belang, zeker ook op plaatsen waar mensen elkaar tegenkomen en ontmoeten. Mensen moeten elkaar in het gezicht kunnen zien, die moeten elkaar herkenbaar tegemoet kunnen treden.
En voor uw geruststelling: het verbod geldt niet voor gelaatsbedekking die noodzakelijk is voor de gezondheid, de veiligheid of voor het uitoefenen van een beroep of beoefenen van een sport. En ook uitgesloten van het verbod zijn evenementen zoals Sinterklaas en carnaval, dus maak u niet ongerust. Betekent dat het ook van belang is om te onderstrepen dat het verbod geldt voor de publieke ruimte maar niet voor plaatsen en gebouwen die zijn bestemd voor religieuze doeleinden.

Ik ben ook buitengewoon blij dat het kabinet heeft ingestemd het unaniem door de Kamer gedragen initiatiefwetsvoorstel voor de Veteranenwet over te nemen. Het is niet alleen een mooi voorbeeld van de uitgestoken hand van dit kabinet ten opzichte van de Kamer. U weet: het initiatiefvoorstel is niet op grond van regeringspartijen. En we vinden dit van groot belang omdat ook de veteranen een bijzondere dienst hebben geleverd aan Nederland, door ons land te dienen onder oorlogsomstandigheden en door deelname aan missies ter handhaving of bevordering van de internationale rechtsorde. Ze hebben ook gewoon echt op die manier bijgedragen aan onze huidige vrede, veiligheid en welvaart. Met deze wet wordt de erkenning en waardering voor hun werk vastgelegd, alsmede zorg wanneer dit nodig is, zodat veteranen, militairen en hun familie de ondersteuning krijgen waar ze recht op hebben. Tot zover een aantal van de elementen die wij vandaag in de ministerraad besproken hebben.