Verhagen: strikte begrotingsdiscipline EU nodig

Nederland vindt het belangrijk dat EU-landen hun tekorten terugdringen en hun schulden afbouwen. 'De inzet is landen automatische sancties op te leggen als ze de afspraken overtreden.'

Dat zei vicepremier Verhagen na afloop van de ministerraad, waarin werd gesproken over de informele Europese Raad die op maandag 30 januari in Brussel bijeenkomt.

In de Europese Raad wordt ook gesproken over economische groei. Deze kan een impuls krijgen door uitbreiding van de interne markt, vooral op het terrein van diensten en internet.

Europese octrooirechtspraak

Nederland zal in de Europese Raad aandringen op een besluit over Europese octrooirechtspraak, zei Verhagen. 1 Europees octrooi betekent een extra kostenbesparing voor Nederlandse bedrijven met vernieuwende producten en diensten.

Minister-president Rutte is op dit moment op het World Economic Forum in Davos om te praten over economische problemen en kansen in de wereld.

Versterken economie

In eigen land werkt het kabinet 'met volle inzet' aan het groeivermogen van de Nederlandse economie, zei Verhagen. Het kabinet zet stevig in op de topsectoren van de economie, stimuleert de samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijven en schaft onnodige regels af.

Verbod gelaatsbedekkende kleding

De ministerraad heeft besloten vast te houden aan het boerkaverbod. Het wetsvoorstel wordt naar de Tweede Kamer gestuurd. Het kabinet vindt het belangrijk dat mensen elkaar in het gezicht kunnen zien op plaatsen waar ze elkaar tegenkomen.

Veteranenwet

Verder heeft de ministerraad besloten het initiatiefwetsvoorstel voor de Veteranenwet over te nemen. Met deze wet wordt vastgelegd dat veteranen, militairen en hun familie de ondersteuning krijgen waar ze recht op hebben.