Taken Europese regelgeving pluimvee en eieren naar COKZ

De stichting Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) wordt vanaf 1 juli 2012 belast met taken ter uitvoering van Europese regelgeving voor pluimvee, eieren en eiproducten. Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) in een brief aan de Tweede Kamer.

Wettelijke taken

De wettelijke taken waar het om gaat worden nu nog uitgevoerd door de stichting Controlebureau voor pluimvee, eieren en eiproducten (CPE). Doordat het aantal bedrijven in de sector pluimvee en eieren de afgelopen jaren is afgenomen, is ook de omvang van het apparaat van het CPE afgenomen. Daardoor zou een goede uitvoering van de wettelijke taken in de toekomst niet meer kunnen worden gewaarborgd.

Mede op advies van het bestuur van het CPE en met instemming van het bestuur van het COKZ heeft de staatssecretaris er nu voor gekozen de taken onder te brengen bij COKZ. Deze stichting is op grond van de Landbouwkwaliteitswet als zelfstandig bestuursorgaan al belast met de uitvoering van wettelijke taken in de dierlijke sector.