Kick-off van We Keep On Growing

Toespraak door minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, tijdens de kick-off van We Keep On Growing, het mentorprogramma voor vrouwelijke ondernemers.

Koninklijke Hoogheid, dames en heren,

‘Eén kaars kan duizenden andere kaarsen aansteken zonder zelf korter te branden.’

Welkom bij de start van ‘We keep on growing’. Een project waarin succesvolle vrouwelijke ondernemers andere vrouwen helpen, om hun ondernemersvuur op te porren. Zodat ze kunnen groeien. Als mens en als ondernemer. ‘We keep on growing’ helpt vrouwelijke ondernemers op weg naar meer omzet en groei. Dat is belangrijk. Voor die ondernemers zelf. Maar ook voor de Nederlandse economie. Juist nu!

Nederland is de laatste jaren steeds ondernemender geworden. We hebben relatief meer ondernemers dan de VS. Maar wat snelle groeiers horen we bij de middenmoot. Van de snelle groeiers is maar een héél klein percentage vrouw. Dat kan beter!

Want groei leidt tot omzet, banen, concurrentiekracht. Als uw bedrijf groeit, doet u iets goeds voor uzelf én voor Nederland. Het loont in de portemonnee. Het loont op persoonlijk vlak; je wordt er een rijker mens van. Het loont voor ons land. Voor onze welvaart én ons welzijn. Vrouwelijke ondernemers kunnen het verschil maken. Ze hebben een enorme potentie, zijn hoogopgeleid, zitten vol innovatieve ideeën en creativiteit. De vrouwen die ik hier nu voor me zie kunnen dus de toppers van morgen zijn!

‘We keep on growing’ gaat uit van de kracht, de positiviteit en de geestdrift van vrouwen. Het is een mooie samenwerking tussen Eigenbaas.nl, Syntens, de EU, en het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. Met Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima als warm pleitbezorger van vrouwelijk ondernemerschap, als lid van het Comité voor Ondernemerschap en Financiering, en adviseur van de Secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Twee jaar lang helpen 15 succesvolle vrouwelijke ondernemers -én één mannelijke- 30 vrouwen op weg naar meer omzet en groei. Bovendien zorgen 6 ambassadeurs voor positieve aandacht voor vrouwelijk ondernemerschap. Iedereen werkt belangeloos mee. Dat wil niet zeggen dat het vrijblijvend is.

Elke deelnemer heeft namelijk een groeiambitie opgesteld. Om die ambitie te realiseren is 110% inzet, passie en doorzettingsvermogen nodig. Ik steun u waar ik kan. Door te zorgen dat u kunt groeien. Dankzij toegang tot kapitaal en minder hinderlijke regels. En u krijgt hulp van tópmentoren. Zij gaan uw coachen uw doelen te bereiken. 2 jaar lang.

Beste ambassadeurs en mentoren,

Ik vind het geweldig dat u zich inzet voor andere ondernemers. Dat u helpt het vuur in hen verder op te stoken. Dat u hen bijstaat met raad en daad. De onlangs overleden pater en schrijver Phil Bosmans zei het zo mooi: ‘Wie de wereld wil verwarmen moet een groot vuur in zich dragen’.

U heeft dat vuur, en u zet het belangeloos in voor anderen. Dat verdient respect, en een groot applaus!

Beste ondernemers,

Wat goed dat u wilt groeien. Dat u eruit wilt halen wat er in zit. Waren er maar meer die dat deden! Want net zoals in andere landen hebben we minder vrouwelijke dan mannelijke groeiondernemingen. Gelukkig geeft 50% van de 348.000 vrouwelijke ondernemers aan dat ze wil groeien. Daar hoort u bij! Er ligt een uitdaging én een kans voor economische groei. Ik hoop dat het programma We keep on growing u nét dat duwtje geeft dat u nodig heeft.

Beste ondernemers,

Ik hoop dat u uw doelen verwezenlijkt. Ik hoop dat u meer omzet en groei realiseert. Ik hoop dat u een rolmodel wilt zijn. Voor al die andere ondernemers, vrouwen én mannen, die verder kunnen groeien. En bedenk u: ‘Shoot for the moon. Even if you miss, you will land among the stars.’ Ik wens u een inspirerende middag, jaren vol groei, en een hart vol vuur!