N33: nog drie aannemers in de race voor verdubbeling

Rijkswaterstaat heeft drie aannemerscombinaties geselecteerd voor de tweede fase van de aanbesteding voor de verdubbeling van de N33. Het gaat om de combinaties Poort van Noord (BAM PPP), VolkerInfraN33 (Volkerinfra PPP) en Dubbel3 (Dura Vermeer Groep en John Laing Investments Ltd).

Voor het project Verdubbeling N33 tussen Assen en Zuidbroek hadden negen kandidaten ingeschreven. Met deze gegadigden zijn de afgelopen maanden gesprekken gevoerd. Op basis van door de gegadigden opgestelde risicobeheersplannen heeft Rijkswaterstaat de keuze gemaakt voor de drie overgebleven combinaties.

DBFM-contract

Bij de verdubbeling van de N33 wordt gewerkt met een zogenaamd DBFM-contract. De afkorting staat voor Desing, Build, Finance en Maintain. De aannemer denkt mee over het ontwerp van de weg, legt de weg aan en onderhoudt de weg twintig jaar lang. Voor de financiering maken de combinaties gebruik van externe partijen.

Een belangrijk aspect voor de uiteindelijke gunning is de wijze waarop de aannemer omgaat met de omgeving en hoe hij de hinder tijdens de aanleg zo veel mogelijk denkt te beperken. De drie overgebleven combinaties hebben in een vroeg stadium laten zien daar rekening mee te houden.

Tweede fase

De tweede fase van de aanbesteding duurt tot de zomer 2012. Daarna vindt de definitieve gunning plaats. In 2013 kan de aannemer starten met de werkzaamheden. Uiterlijk 31 maart 2015 rijden de eerste auto’s over de weg.