PPSSupport draait op volle toeren

PPSsupport is sinds 1 januari volledig operationeel en draait op volle toeren. Het steunpunt op het gebied van publiek-private samenwerking behandelt en begeleidt inmiddels meerdere PPS-projecten bij provincies, gemeenten en een waterschap. Deze lopen uiteen van de realisatie van wegen en vastgoed tot het bereiken van grootschalige energiebesparing.

PPSsupport biedt (semi-)publieke organisaties ondersteuning bij PPS-projecten en is het aanspreekpunt voor private initiatieven op het werkterrein van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. PPSsupport bestaat uit een frontoffice van PPS-deskundigen met veel kennis en ervaring. Voor specifieke vraagstukken en ondersteuning bij projecten kunnen zij een beroep doen op een uitgebreid netwerk binnen rijksoverheid en private partijen. Een belangrijke doelstelling van PPSsupport is om de kennis en ervaring die de afgelopen jaren is opgedaan op rijksniveau beschikbaar te stellen aan andere overheidsinstellingen.

Veel vragen

Dat publiek-private samenwerking aan bekendheid en daarmee aan populariteit wint, ondervinden de medewerkers van PPSsupport aan den lijve. Zij krijgen steeds meer vragen en begeleidingsverzoeken binnen om te kijken hoe pps-contractvormen oplossing kunnen bieden voor concrete problemen. Decentrale overheden moeten bezuinigen, maar willen vermijden dat dit ten koste gaat van de publieke voorzieningen. Hoe kan je de kwaliteit van de voorzieningen borgen en daartoe de vereiste investeringen doen in deze tijden van budgettaire krapte? PPSsupport helpt de overheden om deze problemen op te lossen met pps-contractvormen op maat. PPSsupport helpt onder andere bij het onderzoeken van de potentie van PPS bij het realiseren van de Rotterdamsebaan in de regio Haaglanden. Deze nieuwe verbindingsweg moet de ontsluiting en bereikbaarheid van Den Haag verbeteren. PPSsupport denkt verder met de gemeente Emmen mee over de mogelijkheden van een zogenoemde Energy Service Company (ESCo). Een dergelijk bedrijf kan de gemeente helpen om ambitieuze doelstellingen te halen op het gebied van energiebesparing, zonnepanelen en reductie van CO2-uitstoot zonder dat dit leidt tot een grote uitgave die de gemeentelijke begroting nu niet toelaat. Elders in het land is PPSsupport betrokken bij projecten rondom multifunctionele centra, onderwijshuisvesting, zwembaden en parkeergarages. En deze opsomming is zeker niet volledig.

Alliantie

PPSsupport werkt binnen een alliantie nauw samen met het private PPS Netwerk Nederland. PPS Netwerk Nederland beschikt (net als PPSsupport) over een groot netwerk en een uitgebreide website met informatie over PPS. PPSsupport beschikt met een achterban van PPS-experts van verschillende ministeries over veel praktijkervaring en als publieke instelling is de onafhankelijkheid geborgd. Door deze krachten te bundelen, willen beide organisaties betere ondersteuning bieden. Daarnaast heeft PPSsupport de ondersteunende rol van het Servicecentrum Scholenbouw overgenomen rondom PPS-projecten bij onderwijshuisvesting.

Meer weten over PPSsupport en over wat we voor uw project kunnen betekenen? Kijk op www.ppssupport.nl en mail naar info@ppssupport.nl. We helpen u graag verder!