Knapen ziet substantiële stappen voor slagvaardiger Europa

‘Met keer op keer een ‘cruciale’ Eurotop ontstaat de neiging om alleen oog te hebben voor de meest actuele discussies en beslispunten. Het grotere plaatje laat zien dat substantiële stappen worden gezet op weg naar een slagvaardiger Europa.’ Dat zei staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken woensdag tijdens een lunchbijeenkomst met de ambassadeurs die de EU-landen in Nederland vertegenwoordigen.

Knapen sprak met de ambassadeurs over een breed scala aan Europese onderwerpen. Europa moet volgens de staatssecretaris werk maken van economische groei door onder meer het invoeren van een Europees patent, het voltooien van de interne markt en door via de digitale agenda het potentieel van de digitale economie ten volle te benutten.

Voor groei en werkgelegenheid is ook het moderniseren van de nieuwe Europese meerjarenbegroting van belang. Nederland wil een sobere EU-begroting met meer focus op onderzoek en innovatie. ‘Van de lidstaten eisen we begrotingsdiscipline en dat geldt ook voor het EU-budget. Daarom wil Nederland dat de EU 100 miljard euro minder uitgeeft dan de Commissie heeft voorgesteld’, zei Knapen.