Verhagen: ‘Financiële sector moet beter verantwoording afleggen’

De financiële sector moet beter verantwoording afleggen over beleggingsbeleid, vermogensbeheer en kredietverlening om het vertrouwen van mensen te herwinnen. Dat zei minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) woensdag 1 februari 2012 bij de lancering van de website FSinsight.org in Amsterdam.

FSinsight.org biedt financiële instellingen een online gereedschapskist om maatschappelijk verantwoord te beleggen. De site is een initiatief van de Duisenberg School of Finance, de Universiteit Tilburg en het Holland Financial Centre, dat financieel wordt ondersteund door het ministerie van EL&I.

‘U moet als financiële instellingen waaraan mensen hun geld toevertrouwen, ook laten zien dat u zorgvuldig met hun geld omgaat,’ maande minister Verhagen het publiek van financiële ondernemers en wetenschappers. De bewindsman benadrukte dat maatschappelijk verantwoord financieren ook een concurrentievoordeel oplevert en dus goed is voor de winstgevendheid. Steeds meer consumenten en overheden eisen dat, ook in opkomende economieën. 'Als uw bedrijf dan maatschappelijk verantwoord omgaat met het geld dat u is toevertrouwd, heeft u dus een streepje voor.'

De financiële sector draagt 40 miljard euro per jaar bij aan het Bruto Nationaal Product van Nederland en levert banen voor 280.000 mensen.