Knapen steunt nieuwe regeling Wereldbank: geen geld zonder resultaten

Nederland steunt het nieuwe financieringsprogramma van de Wereldbank voor ontwikkelingslanden waaraan strenge voorwaarden zijn verbonden. Ontwikkelingslanden hebben daar zelf om gevraagd.
Zij krijgen volgens deze regeling pas geld uitgekeerd als ze de met de Wereldbank afgesproken resultaten hebben geboekt. Dat zei staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken donderdag tegen Managing Director Sri Mulyani Indrawati van de Wereldbank.

Het bestuur van de Wereldbank heeft de regeling twee weken geleden goedgekeurd. Knapen prijst de nieuwe aanpak: ‘De Wereldbank keert uit op basis van behaalde en gemeten resultaten en niet op basis van goede bedoelingen. Dat sluit nauw aan bij het ontwikkelingsdenken van dit kabinet. Het gaat om de resultaten’, aldus Knapen.

Met het nieuwe financieringsprogramma kunnen overheden in ontwikkelingslanden ook leningen aanvragen voor onderdelen van een overheidsprogramma, zoals de verbetering van het watermanagement. Tot nu toe kende de Wereldbank formeel alleen maar de mogelijkheid voor ontwikkelingslanden om geld te lenen om de algemene begroting aan te vullen of voor een specifiek compleet project, zoals de bouw van een brug.

Knapen besprak met mevrouw Sri Mulyani Indrawati ook de nieuwe speerpunten van zijn beleid: voedselzekerheid, watermanagement, veiligheid en rechtsorde en reproductieve en seksuele gezondheid en rechten. Op een aantal punten wordt daarbij ook samengewerkt met de Wereldbank. Zo steunt Nederland het voedselzekerheidsfonds GAPSP. Dat geld wordt gebruikt als garantiekapitaal waardoor lokale boeren en ondernemers makkelijker geld kunnen lenen bij de bank.