Opstelten spreekt Britse collega Herbert over Nationale Politie

Minister Opstelten heeft vrijdagmiddag zijn Britse ambtgenoot, minister Herbert ontvangen. Minister Herbert is Minister of State for Policing and Criminal Justice. Het bezoek is onderdeel van het werkbezoek dat minister Herbert tussen 1 en 3 februari brengt aan Nederland. De afgelopen dagen bracht minister Herbert een bezoek aan het politiekorps Rotterdam-Rijnmond

Doel van het gesprek was kennis en ervaringen uit te wisselen over de vorming van de Nationale politie in Nederland. Net als in Nederland voert het Verenigd Koninkrijk belangrijke hervormingen in het politiebestel door. De doelstellingen van beide landen zijn daarbij gelijk: meer efficiency en effectiviteit, sterke lokale inbedding en terugdringing van de bureaucratie. Daarnaast werd gesproken over buurtpreventie en 3D-aangifte. In het Verenigd Koninkrijk wordt nog geen gebruik gemaakt van 3D-aangiftes zoals in Nederland al wel mogelijk is. Bij deze manier van aangifte doen, hebben mensen contact met een agent via 3D-apparatuur op een politiebureau. Deze agent zit op een andere locatie. Daarmee wordt het  aangifteproces versneld en verbeterd. Er is minder politiepersoneel nodig, maar een bureau  kan toch langer open blijven.

Minister Opstelten ontvangt zijn Britse ambtgenoot, minister Nick Herbert (Minister of State for Policing and Criminal Justice).