Illegale internet-sigarettenhandelaars op heterdaad betrapt

De FIOD heeft donderdag in Ede vier mannen op heterdaad aangehouden die verdacht worden van het illegaal verhandelen van sigaretten. De FIOD zag de mannen op een parkeerplaats tijdens het handelen en heeft ze direct aangehouden. De verdachten zijn 19, 19, 28 en 41 jaar oud.

De verdachten boden de illegale sigaretten via verschillende sites op internet aan. Het gaat vermoedelijk om namaaksigaretten waarover geen accijns is betaald. De verdachten zijn in verzekering gesteld. Bij een doorzoeking in de woningen van twee verdachten zijn contant geld, 13 cases ( 650 sloffen)  met sigaretten en namaakkleding in beslag genomen. Ook zijn twee auto’s in beslag genomen. Bij een verdachte van 28 jaar oud is een hennepkwekerij aangetroffen en twee pistolen. Tevens bleek uit het onderzoek dat een van de verdachten 7000 euro in contanten bij een derde had ondergebracht. Ook hierop is beslag gelegd.

De FIOD monitort het internet op criminele activiteiten. Dat heeft in dit geval geleid tot de aanhoudingen. De verdachten worden vervolgd. Drie verdachten  krijgen vandaag een dagvaarding uitgereikt en zullen zich op 2 april moeten verantwoorden voor de rechter. De 28 jarige verdachte wordt op maandag 13 februari voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Wanneer nagemaakte sigaretten op de markt komen, verstoort dat de reguliere markt en loopt de schatkist inkomsten mis. Daarnaast is er een aanzienlijk gevaar voor de volksgezondheid omdat in deze nagemaakte producten vaak inferieure grondstoffen zijn verwerkt.