Werkgroep Tunesië onder Nederlands voorzitterschap van start

Een internationale werkgroep onder voorzitterschap van Nederland en Slowakije gaat Tunesië helpen bij het overgangsproces naar democratie en rechtstaat. Vandaag kwamen de bij deze Task Force Tunesië betrokken 23 landen en twee intergouvernementele organisaties voor het eerst bijeen in Tunis.

Minister Rosenthal, die Tunesië vorig jaar mei bezocht, vindt het werk van de Task Force van politiek belang: ‘Het bouwt de vriendschappelijke betrekkingen met Tunesië uit en draagt bij aan verdere borging van democratie en rechtstaat en van versterking van de economie’. De afgelopen maanden financierde Nederland onder andere een project op het gebied van corruptiebestrijding.
Het Tunesische ministerie van Buitenlandse Zaken was gastheer van de inaugurele bijeenkomst. Basis voor de werkgroep is een actieplan van Tunesië. De Tunesiërs presenteerden hun eerste projectvoorstellen. Verder krijgen het maatschappelijk middenveld en niet-gouvernementele organisaties een belangrijke rol.

De Task Force Tunesië komt voort uit de Community of Democracies, een internationaal netwerk van 130 democratische landen dat wereldwijd democratische principes wil versterken.