Ontmoeting met ambassadeurs Midden- en Oosteuropese landen

Minister Rosenthal heeft vrijdagmiddag een gesprek gehad met de ambassadeurs van 10 Midden- en Oost Europese landen. De ambassadeurs stuurden eerder deze week een brief aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer over een website van de Partij voor de Vrijheid (PVV), waarop klachten over migranten uit de Midden- en Oost-Europese-landen worden verzameld.

De minister zei de ambassadeurs dat de website de verantwoordelijkheid van de PVV is. Politieke partijen in Nederland zijn – binnen de kaders van de wet - vrij dergelijke initiatieven te nemen.

Met de ambassadeurs is gesproken over het regeringsbeleid op het gebied van arbeidsmigratie. Nederland is positief over de bijdrage die veel Midden- en Oost-Europese werknemers aan de Nederlandse economie en samenleving leveren. Tegelijkertijd moeten we oog hebben voor negatieve aspecten zoals overlast, druk op sociale voorzieningen en uitbuiting. De minister wees daarbij op het actieve beleid van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Minister Rosenthal benadrukte in het gesprek de goede relaties tussen Nederland en de Midden- en Oost Europese landen. Evenals de ambassadeurs zei hij uit te kijken naar verdere versterking van de relaties.