Persconferentie na ministerraad 17 februari 2012

De volledige persconferentie van de ministerraad is te zien op het YouTube-kanaal van de Rijksoverheid.

INLEIDEND STATEMENT
Vandaag in het kabinet, in de ministerraad hebben wij onder andere gesproken over de Voorlopige Rekening 2011, die is ook vastgesteld. Dit stuk geeft een eerste, voorlopig beeld van de realisatie van de uitgaven en inkomsten van de rijksoverheid over het afgelopen jaar. Het begrotingstekort komt op basis van de voorlopige realisatiecijfers uit op 4,8%. Bij de Najaarsnota was dat nog 4,6%. De staatsschuld is ongewijzigd gebleven ten opzichte van de Najaarsnota: namelijk 65%. Het goede nieuws is dat de meeste departementen minder hebben uitgegeven dan geraamd. De ministers en de staatssecretarissen letten dus goed op de centjes. Minder goed nieuws is dat er overschrijdingen zijn in de zorg en dat de belastinginkomsten tegenvallen, in het bijzonder de vennootschapsbelasting en de inkomstenbelasting. Dat is normaal bij een tegenvallende conjunctuur en in lijn met de macro-economische cijfers die het CBS deze week over het laatste kwartaal heeft gepubliceerd. Hoe een en ander zich de komende tijd gaat ontwikkelen, horen wij 1 maart van het CPB. De afgelopen dagen is daarover een uitgebreid publiek en ook politiek debat gaande. Dat is ook helemaal niet vreemd want de temperatuur loopt altijd op bij dit soort belangrijke zaken. Natuurlijk zijn er verschillen tussen politieke partijen. Maar in het regeer- en gedoogakkoord hebben wij elkaar gevonden op een aantal beleidsterreinen en ook op gezonde overheidsfinanciën.

In die geest gaan we verder als de CPB-ramingen daartoe aanleiding geven. In dat geval zullen we vanaf 5 maart op het Catshuis daarover komen te spreken en zo nodig onderhandelingen voeren. We nemen de tijd die ervoor nodig is, om er samen uit te komen en ik heb alle vertrouwen dat dat ook gaat lukken.

Wij hebben vandaag in de MR besloten de eisen voor gezinsmigratie aan te scherpen. Daarmee willen wij bereiken dat als mensen voor langdurig of permanent verblijf naar Nederland komen, zij een goede kans hebben om goed te integreren en mee te doen in onze samenleving. Kort gezegd komt het erop neer dat de mogelijkheid van gezinsvorming en -hereniging wordt beperkt tot het kerngezin, dat er een wachttermijn van een jaar wordt ingevoerd voor diegene die een partner wil laten overkomen en dat schijnhuwelijken worden bemoeilijkt door de termijn voor eigen verblijfsvergunning te verlengen tot 5 jaar  en dat was tot nu toe 3 jaar.

De ministerraad heeft vandaag ook ingestemd met een wijziging van de kerndoelen in het onderwijs. Daarmee worden scholen verplicht om in hun onderwijs aandacht te besteden aan seksualiteit en aan seksuele diversiteit. Het kabinet geeft met deze maatregel uitvoering aan diverse aangenomen Kamermoties.

Volgende week is het voorjaarsreces zoals u bekend, dan is er geen ministerraad. Over twee weken zal ik zelf in Brussel zijn, bij de Europese Raad van 1 en 2 maart en dat betekent dat iemand anders zal voorzitten. Dat is niet de vicepremier, die is er dan ook niet, maar dan zal hier staan de minister van Veiligheid en Justitie, de heer Opstelten. Want op basis van het anciënniteitbeginsel is aan hem de eer om u na afloop van te woord te staan, dus dat zal een langdurige persconferentie worden.

Tot slot een droevig bericht, want vanochtend bereikte u, ons, mij het bericht dat gelauwerd schrijver, de winnaar van de Du Perronprijs 1997, journalist en programmamaker Anil Ramdas is overleden. Hij is 54 jaar geworden. We hebben hier in de ministerraad bij stilgestaan, ik heb hem zelf diverse keren ontmoet en ook de eer gehad met hem te debatteren. Ik heb aan de contacten met hem de beste herinneringen en het is een groot verlies. Er is een man heengegaan die niet alleen een groot schrijver is, maar ook iemand met een opvatting, met een uitgesproken persoonlijkheid en we zijn met zijn allen wat armer door zijn overlijden.