Meer bescherming voor minderjarige slachtoffers van strafbare dwang

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil niet alleen bij huwelijksdwang gepleegd tegen minderjarigen de verjaringstermijn op 18-jarige leeftijd laten ingaan, maar ook in andere gevallen van strafbare dwang. Bijvoorbeeld uitgeoefend door religieuze sektes of door radicale predikers. De maatregel moet jonge slachtoffers beter beschermen. Dit blijkt uit een nota van wijziging bij het wetsvoorstel verruiming mogelijkheden strafrechtelijke aanpak van huwelijksdwang die bij de Tweede Kamer is ingediend.

Aanvankelijk werd voorgesteld alleen bij huwelijksdwang de verjaringstermijn te laten beginnen als het slachtoffer 18 jaar is geworden. Vooral meisjes worden de dupe van een gedwongen huwelijk en kunnen zich daar moeilijk aan ontworstelen. Dat kost soms jaren, zeker als het huwelijk op jonge leeftijd is aangegaan. Door de verjaringstermijn pas te laten aanvangen op het moment dat het slachtoffer 18 jaar is geworden, is er meer tijd om aangifte te doen waarna vervolging nog mogelijk is.

De minister is, mede na een algemeen overleg in de Tweede Kamer over religieuze sektes, tot het oordeel gekomen dat het wenselijk is ook jonge slachtoffers van andere vormen van strafbare dwang deze bescherming te bieden. Met de maatregel komt Opstelten tegemoet aan een wens van Kamerleden.

Verder bevat het reeds bij de Tweede Kamer ingediende wetsvoorstel een verhoging van het strafmaximum: op overtreding komt straks een gevangenisstraf van maximaal twee jaar te staan. Ook wordt voorlopige hechtenis mogelijk.