Nederlandse missie voor wederopbouw tsunamigebied Japan

Nederlandse experts bekijken in Japan de mogelijkheden voor de ontwikkeling van de glastuinbouw in de gebieden die bijna 1 jaar geleden werden getroffen door de aardbeving en de tsunami. Duurzame tuinbouw kan niet alleen bijdragen aan de wederopbouw van het getroffen gebied, maar ook een model worden voor de modernisatie van de landbouw in Japan.

Nederlandse expertise

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) bracht de Nederlandse expertise in Tokio onder de aandacht bij zijn Japanse ambtgenoot Kano, die uit het getroffen gebied stamt. 'Net als Japan zij we een dichtbevolkt land, dat altijd rekening moet houden met overstromingen, en toch zijn we de tweede voedselexporteur ter wereld. Daarom heeft Japan grote belangstelling voor onze kennis over agrofood en waterbeheer.'

De Nederlandse experts bezoeken komende week het gebied, waar meer dan een derde van de landbouwgrond door de tsunami werd overstroomd, en waar huizen, openbare voorzieningen en een deel van de infrastructuur zijn weggespoeld.

Wederopbouw biedt kansen

Inzet van Nederlandse kennis bij de wederopbouw biedt kansen voor Nederlandse bedrijven. De missie is een van de manieren waarop het ministerie van EL&I de topsectoren van de economie op buitenlandse markten ondersteunt. Tijdens het werkbezoek van minister Verhagen waren er bijeenkomsten waar bedrijven uit de life sciences en de energiesector contacten konden leggen met Japanse partners en investeerders.

Toegang tot de Japanse markt

Minister Verhagen besprak met de Japanse minister Edano van Economische Zaken en Handel de moeilijkheden die Nederlandse bedrijven kunnen ondervinden bij de toegang tot de Japanse markt. Volgens de bewindsman is er goede hoop dat er binnenkort vooruitgang wordt geboekt bij de opheffing van het importverbod van Nederlands kalfsvlees en pluimveeproducten.

Belangrijke investeerder in Nederland

Japan is, ondanks de matige economische groei, met 126 miljoen koopkrachtige consumenten een zeer interessante markt voor Nederlandse ondernemers. Omgekeerd is Japan een belangrijke investeerder in Nederland. Japanse bedrijven in ons land zetten elk jaar €12 miljard om en zijn goed voor 34.000 banen.