IOB - Van infrastructuur naar duurzame impact: beleidsdoorlichting van de Nederlandse bijdrage aan drinkwater en sanitaire voorzieningen (1990-2011)

Nederland draagt met ontwikkelingshulp bij aan het Millennium Ontwikkelingsdoel dat tegen 2015 het deel van de wereldbevolking dat geen toegang heeft tot een sanitaire basisvoorziening en tot veilig drinkwater, met de helft teruggebracht is. Deze beleidsdoorlichting geeft inzicht in het gevoerde beleid en de effecten daarvan en is uitgevoerd door de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Met Nederlandse hulp zijn veel voorzieningen gerealiseerd. Vooral vrouwen en meisjes hebben hiervan geprofiteerd. Effecten op de gezondheid van de bevolking zijn echter vaak gering of blijven uit. De duurzaamheid van de voorzieningen is weliswaar verbeterd, maar de noodzaak van institutioneel onderhoud van voorzieningen wordt niet genoeg erkend. Er is meer duidelijkheid nodig over hoe de kosten van watervoorzieningen in afwezigheid van volledige kostendekking zullen worden gefinancierd.