Persconferentie na ministerraad 2 maart 2012

De volledige persconferentie van de ministerraad is te zien op het YouTube-kanaal van de Rijksoverheid.

INLEIDEND STATEMENT
Dames en heren, het is een voorrecht om hier voor u te mogen staan vanmiddag op dit uur. Vanochtend ben ik namelijk voor de eerste keer in de gelegenheid geweest om de voorzittershamer van de ministerraad te hanteren. Bijzondere gelegenheid en ik zit altijd tegenover MP en naast de vice-MP. Ze waren er vandaag niet en vandaag had ik eindelijk een keer goed overzicht ook over de Hofvijver. Ik zat aan de andere kant. Ik mocht naar buiten kijken. Ik had er weinig gelegenheid voor en het gebeurt niet vaak natuurlijk dat een vakminister de ministerraad voorzit. De regel is dat de minister-president zich bij afwezigheid laat vervangen door een van zijn viceministers-presidenten. Sinds 1994 had vrijwel elk kabinet twee viceministers-presidenten, dit kabinet van VVD en CDA heeft gekozen voor 1 viceminister-president en dat is u inmiddels ook bekend. Dat betekent dat bij afwezigheid van de collega's Rutte en Verhagen de oudste minister in leeftijd de vergadering voorzit. Het kan u niet zijn ontgaan dat ik dat ben. Dus ik mocht dat doen.

Waar hebben we het over gehad? Uiteraard hebben wij in de ministerraad stilgestaan bij de voorlopige cijfers die het Centraal Planbureau gisteren heeft vrijgegeven. Het gaat om voorlopige ramingen over de ontwikkeling van de Nederlandse overheidsfinanciën en economie voor de periode 2012-2015. De tekortcijfers zijn stevig en dat is de nieuwe realiteit. De minister-president heeft gisteren al gezegd dat we die werkelijkheid samen onder ogen gaan zien en dat is ook afgesproken in het regeer- en gedoogakkoord. De agenda's zijn vrijgemaakt. Het Catshuis is gereserveerd en vanaf aanstaande maandag zullen Mark Rutte, Maxime Verhagen en Geert Wilders om de tafel gaan zitten. Ze worden vergezeld door Stef Blok, Sybrand van Haersma Buma en Fleur Agema. Maandagochtend bij de start van de gesprekken zullen de premier, de vice-premier en de voorzitter van de fractie van de PVV kort toelichting aan de media geven en ik verwijs u naar die bijeenkomst. Het is niet aan mij om op deze plaats te preluderen op die gesprekken.

Herstel van de overheidsfinanciën is een van de kernpunten van het kabinet, maar dat beschouwen wij niet als enige opgave. Ook grenzen stellen en handhaven behoort tot onze prioriteiten en in dat kader hebben wij vandaag een aantal onderwerpen behandeld. Ik licht er twee voor u uit. Ten eerste noem ik de aanscherping van de eisen voor het verkrijgen van het Nederlanderschap. Wij dienen daarover een wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer conform de afspraken uit het regeerakkoord en mijn collega minister van BZK mevrouw Spies zal dat doen. Het gaat om een aantal aanscherpingen waaronder de invoering van een inkomens- en kwalificatievereiste. Vreemdelingen moeten voldoen aan de minimale eisen die noodzakelijk zijn om in Nederland in het eigen onderhoud te kunnen voorzien. Het uitgangspunt wat het kabinet betreft is dat iedereen zoveel mogelijk over 1 nationaliteit beschikt. Iemand die aanspraak maakt op het Nederlanderschap moet afzien van de andere nationaliteit behalve als dat niet mogelijk is. Ook Nederlanders die vrijwillig kiezen voor een andere nationaliteit verliezen automatisch het Nederlanderschap.

Tweede punt wat aan de orde is geweest in dat kader wat ik wil noemen is de herziening van het toezicht op de advocatuur, een wetsontwerp dat door staatssecretaris Teeven is ingediend en is voorgesteld. Advocaten hebben een bijzondere positie binnen onze rechtsorde. Zij genieten ook verschillende privileges. Een controle op naleving van voorschriften en het voorkomen van het misbruik van privileges is dan ook van belang. Het bestaande stelsel van toezicht voldoet volgens het kabinet niet meer aan de eisen van de tijd en daarom gaat dat op de schop. Een belangrijkste verbetering is eigenlijk de introductie van een onafhankelijk college van toezicht dat eindverantwoordelijk wordt voor het toezicht op advocaten. Kortom, u ziet het, ik heb een kleine selectie genomen. We blijven de komende periode hard aan de slag gaan als kabinet.