Paardensector neemt zelf maatregelen tegen Rhinovirus

De paardensector heeft besloten een aantal maatregelen te nemen tegen de verspreiding van het Rhinovirus in Nederland. Infecties met het Rhinovirus kunnen bij paarden griepachtige verschijnselen, abortus, evenwichtsstoornissen en verlamming veroorzaken. Besmetting vindt plaats via de luchtwegen. Het Rhinovirus is niet gevaarlijk voor mensen.

Buitenrijden met paarden.

De belangrijkste maatregel om verspreiding van het Rhinovirus tegen te gaan is zorgen dat paarden niet met elkaar in contact kunnen komen. Daarom adviseert de Sectorraad Paarden om paarden niet te vervoeren tenzij dit strikt noodzakelijk is. Op de website van de Sectorraad Paarden staat meer informatie over het Rhinovirus en over de preventieve maatregelen.

Rol van de overheid

Het Rhinovirus is volgens de Europese en Nederlandse wetgeving niet aangifte- of bestrijdingspichtig. Het Rhinovirus steekt ieder jaar wel ergens in Nederland de kop op en wordt gezien als normaal bedrijfs- en ondernemersrisico. De omvang van uitbraken blijft meestal beperkt en met hulp van de eigen dierenarts en sectororganisaties kan de ziekte op het bedrijf zelf behandeld en voorkomen worden.

In de Agenda infectueuze ziekten paard staat wat de paardensector en de Rijksoverheid doen aan de bestrijding en preventie van paardenziekten. De Rijksoverheid ondersteunt de paardensector bij het geven van voorlichting door subsidie te geven aan het Nationaal Hippisch Kenniscentrum (NHK) en door de sector financieel te steunen bij het oprichten van een helpdesk (gezondheidsloket). Dit loket moet gaan fungeren als meldpunt en informatiepunt bij gezondheidskwesties.

Aangifteplichtige ziektes

Dierziektes zijn alleen aangifteplichtig als overheidsingrijpen noodzakelijk is bij de bestrijding en preventie van de ziekte. Dit is bijvoorbeeld zo wanneer:

  • het een zoönose betreft waardoor snelle signalering of centrale bestrijding noodzakelijk is.
  • de ziekte of de aard van de maatregelen van dien aard zijn dat de uitbraak niet door een sector zelf bestreden kan worden.
  • er door een uitbraak grote externe effecten optreden, zoals handelsbelemmeringen.

In het onderwerp ‘Preventie en bestrijding dierziekten’ op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over (aangifteplichtige) dierziektes.