Militairen doorstaan ‘groene hel’

3 specialisten van het Korps Commandotroepen en 2 van 11 Luchtmobiele Brigade hebben met succes de 8 weken durende jungletraining van het Franse Vreemdelingenlegioen doorstaan.

De training staat bekend als een van de zwaarste in zijn soort. De geslaagde groene baretten gaan in september weer terug naar de Franse jungle om er zelfstandig een oefening op pelotonsniveau te draaien.

Extreem

Alleen de besten doorstonden de training. De rest viel ten prooi aan de extreme omstandigheden in de ‘groene hel’. Van de 44 internationale cursisten stonden na afloop  33 man bij de eindceremonie opgesteld op de kazerne in Kourou, onder wie dus de 5 Nederlanders. Sergeant-majoor Richard van het KCT: “Het was lood en loodzwaar.”

Vijandig

De militairen zijn afgebeuld op het Centre d’Entraînement au Fôret Equatoriale (CEFE). Dit door het Vreemdelingenlegioen geleide trainingscentrum ligt middenin de uitgestrekte jungle van Frans Guyana, die circa 90% van het land bedekt. De natuur is er vijandig. De broeierige omstandigheden, dichte begroeiing en ongedierte maken overleven bijna onmogelijk. “Dit is het zwaarste jungleterrein”, zegt commandant CEFE kapitein Besnier Meriadec. “Kun je hier overleven, dan kun je het overal.”

Gordel

Commandant Korps Commandotroepen kolonel Rob Querido is blij met de Frans-Nederlandse samenwerking. Niet alleen vanwege de fiscale en juridische voordelen die trainen op het stuk Europees grondgebied in Zuid-Amerika heeft. Maar ook vanwege de zwaarte van het terrein. “Toekomstige inzet van onze militairen zal vooral rond de gordel van instabiliteit, het gebied rond de evenaar, zijn. Reden genoeg om onze troepen ook voor vechten in de jungle op te leiden.”