Minister bespreekt Midden-Oosten met Turkse ambtgenoot

Minister Rosenthal en zijn Turkse ambtgenoot Ahmet Davutoğlu hebben dinsdag besprekingen gevoerd in het kader van de jaarlijkse Wittenburgconferentie. De twee landen onderhouden dit jaar bovendien 400 jaar diplomatieke betrekkingen, die onder meer onderstreept worden door het staatsbezoek dat de Turkse president Gül in april aan Nederland zal brengen.

De ministers van Buitenlandse Zaken bespraken de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en de situatie in Syrie en Iran in het bijzonder.
In Syrie moet het geweld direct stoppen, is het oordeel van beide ministers, die de internationale druk verder willen vergroten om Assad op te laten stappen en de weg vrij te maken voor politieke transitie. Ze zijn beiden van mening dat de oppositie zo verenigd mogelijk moet zijn. Minister Rosenthal markeerde dat Nederland met vreedzame middelen de oppositie steunt. Tevens geeft Nederland via het Wereld Voedselprogramma humanitaire hulp die bestemd is voor de Syrische bevolking.
De ministers spraken ook over Iran.
Het nieuwe IAEA-rapport is voor minister Rosenthal reden voor toenemende zorg. Iran biedt nog onvoldoende openheid over de mogelijke  militaire dimensie van het nucleaire programma. Ook hier moet de internationale druk verder opgevoerd worden.
Verder werd gesproken over de stand van zaken in de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

Omdat Turkije een belangrijke handelspartner van Nederland is, besteedden Rosenthal en Davutoğlu uitgebreid aandacht aan de economische relatie. Zo wordt er, binnen de bestaande kaders, gekeken naar het Nederlands visumbeleid voor het zakenverkeer vanuit Turkije naar Nederland. De Turkse economie groeit snel, de handel met Nederland is in tien jaar verdrievoudigd. Vooral de activiteiten van het Midden-en Bedrijf hadden de aandacht van de ministers.
Ook op energiegebied is er samenwerking. Nederland heeft expertise op het gebied van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. Turkije wil in zijn regio net zo’n energie-distributieland worden als Nederland voor Noordwest Europa wil zijn.

Minister Rosenthal en zijn Turkse ambtgenoot.