Nederland bereid om aan te sluiten bij Joint Statement VS en G5 inzake FATCA

Nederland sluit zich graag aan bij een recent door de Verenigde Staten en de G5 landen gesloten akkoord. Deze landen willen via een gezamenlijke benadering komen tot een betere internationale belasting compliance en implementatie van de Amerikaanse ‘Foreign Account Tax Compliance Act’ (FATCA). Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft dit aan zijn Amerikaanse collega laten weten.

De VS en de G5 landen (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) hebben begin februari hun gezamenlijke benadering aangekondigd in een Joint Statement.

FATCA heeft een aanzienlijke impact op de Nederlandse financiële sector. Doel van deze regeling is dat financiële instellingen wereldwijd hun Amerikaanse cliënten identificeren en (rekening)gegevens van Amerikaanse cliënten overleggen aan de Amerikaanse Internal Revenue Service.

Een gezamenlijke benadering van landen om FATCA te implementeren zou kunnen bijdragen aan het vergemakkelijken van de implementatie in Nederland en aan het verminderen van kosten voor Nederlandse financiële instellingen. De gezamenlijke benadering van de VS en de G5 gaat uit van het aanleveren van gegevens aan de overheid van het FATCA partnerland op grond van nationale wetgeving van dat land, gevolgd door automatische inlichtingen uitwisseling op wederkerige basis onder de bestaande bilaterale belastingverdragen.