Nederland krijgt kunstwerken terug

Duitsland heeft begin deze maand er mee ingestemd dat er zes schilderijen aan Nederland worden teruggegeven die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het bezit waren gekomen van Alfred Kummerlé. Hij had ze meegenomen naar Duitsland.

Na 70 jaar komen de kunstwerken naar Nederland terug en daarmee is de Nederlandse aanspraak op de werken erkend. De Nederlandse ambassadeur, Marnix Krop nam de schilderijen in ontvangst. De kunstwerken maakten sinds de jaren vijftig deel uit van de collectie van Museum voor beeldende kunsten in Leipzig. Drie van de werken waren bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog eigendom van kunsthandelaar Jacques Goudstikker en de drie anderen van kunsthandelaar Nathan Katz.

Het gaat om het schilderij 'Twee mannen met paard aan het strand' van Philips Wouwerman, 'Jongen met hond' van Dominicus van Tol, 'Drinker met baard' van Hendrick Gerritsz. Pot, 'Bathseba na het baden' van Jan Steen, 'Landschap aan de zee' van Pieter van der Croos en het werk 'knielende vrouw voor een tulpenbed in gesprek met een man'. Tot voor kort werd het toegeschreven aan Gerard Dou.

De echte overdracht van de kunstwerken volgt binnenkort. Als de schilderijen weer in Nederland zij, gaan ze naar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaren kunnen zich melden bij het ministerie van OCW om aanspraak te maken op de kunstwerken.

Er wordt nog met Duitsland gesproken over de teruggave van nog zes kunstwerken die nu in Leipzig zijn. Daarover wordt binnenkort door de Duitse autoriteiten een besluit genomen.

Dit nieuwsbericht verscheen in het Duits op de website van de Nederlandse ambassade in Berlijn.