Onderwijsactiviteiten in het buitenland

Om voor een Nederlands diploma in aanmerking te komen, moeten studenten een kwart van de opleiding in Nederland volgen. Dat schrijft staatssecretaris Zijlstra in zijn reactie op het onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs naar de buitenlandse vestigingen van enkele Nederlandse opleidingen bij Stenden hogeschool.

Bij enkele opleidingen in het buitenland van Stenden hogeschool volgen de studenten de opleiding geheel in het buitenland. Eerder dit jaar maakte staatssecretaris Zijlstra bekend dat het kabinet er niet voor kiest om een verruiming van het wettelijk kader door te voeren die het mogelijk zou maken opleidingen met een Nederlandse accreditatie buiten de landsgrenzen te verzorgen en in het buitenland Nederlandse graden af te geven. Het kabinet geeft prioriteit aan de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland

‘Voor mij staat niet ter discussie dat het verzorgen van onderwijs in het buitenland bijdraagt aan de doelstellingen van het internationaliseringsbeleid: het aantrekken van talent en versterken van de concurrentiepositie van Nederland in het buitenland. Maar op dit moment is het alle hens aan dek om de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland hoog te houden,’ aldus staatssecretaris Zijlstra.

Dat betekent dat de Nederlandse instellingen wel onderwijsactiviteiten in het buitenland kunnen ondernemen, maar dat zij daarbij de wettelijke voorschriften uit de beleidsnotitie ‘Nederlands hoger onderwijs in het buitenland’ uit 2007 in acht moeten nemen. Om in aanmerking te komen voor een Nederlands diploma moeten studenten minimaal een kwart van de opleiding in Nederland volgen. Stenden hogeschool heeft voor de zittende studenten een passende oplossing.