Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten kan goed werken met resultaten rapport gezamenlijke provinciale rekenkamers

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) kan goed werken met de resultaten van het rapport van de gezamenlijke provinciale rekenkamers over de jeugdzorg dat zij vandaag publiceren.

Dat zij betrokken zijn bij jeugdzorg, meekijken en aanbevelingen doen, stimuleert alle betrokken partijen om goed te kijken of de inspanningen voor deze jongeren nog gerichter kunnen, aldus de bewindsvrouw. Zij neemt de bevindingen van de gezamenlijke provinciale rekenkamers mee in de overleggen met het Interprovinciale Overleg en Jeugdzorg Nederland.

Veldhuijzen van Zanten: “Zoals ik steeds heb aangegeven, vind ik een inhoudelijke benadering van wachten op jeugdzorg belangrijk. Per individueel kind kan heel erg uiteenlopen wat verantwoord is. In bepaalde gevallen is direct zorg bieden de enige optie. Maar het komt ook voor dat het voor kinderen beter is als er juist wat meer tijd genomen wordt. Bijvoorbeeld in het geval van een kind dat veilig bij familie logeert in afwachting van precies het juiste pleeggezin.”

Onderzoek Inspectie Jeugdzorg

De staatssecretaris vindt het van groot belang dat er geen onverantwoorde situaties ontstaan als kinderen wachten op jeugdzorg. Provincies hebben haar meermaals verzekerd dat zij zich hiertoe maximaal inspannen en de vinger aan de pols blijven houden.

Om een beter beeld te krijgen van de veiligheid van kinderen die wachten op jeugdzorg, heeft de staatssecretaris in het najaar van 2011 de Inspectie Jeugdzorg gevraagd om onderzoek te doen. Dit onderzoek is nu in volle gang. De staatssecretaris gaat er vanuit dat zij de uitkomsten in het najaar kan aanbieden aan de Tweede Kamer, samen met de nieuwe wachtlijstcijfers.