Atsma: meten hergebruik kunststof verpakkingsafval bedrijfsleven moet nauwkeuriger

Het hergebruik van kunststof verpakkingsafval van bedrijven moet nauwkeuriger worden gemeten. Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) wil dat het bedrijfsleven de certificeringsrichtlijn, die Nedvang heeft ontwikkeld, nu versneld invoert. Voor de toekomst wil Atsma een aangepaste meetmethode, die het Rijk in nauwe samenwerking met betrokken partijen zal ontwikkelen.  Dat blijkt uit de brief van staatssecretaris Atsma over de monitoringsrapportage over verpakkingen in 2010 en het begeleidende rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) . 

De Inspectie concludeert dat de cijfers over het hergebruik van kunststofverpakkingsafval door bedrijven niet accuraat genoeg zijn. De Inspectie zet om die reden een vraagteken bij de juistheid van het gerapporteerde hergebruik van kunststof. Het bedrijfsleven zou in 2010 een percentage van 38 procent hergebruik kunststof verpakkingen moeten realiseren. De marge met de naar het oordeel van de Inspectie niet accuraat gemeten 48 procent is zo groot, dat de staatssecretaris er vanuit gaat dat de producenten ondanks de onnauwkeurigheid wel voldaan hebben aan hun taak.

De cijfers over het hergebruik van plastic door huishoudens zijn wel nauwkeurig genoeg. Het hergebruik van plastic in huishoudens is vertienvoudigd van 6 kton in 2008 naar 59 kton in 2010. Uit oogpunt van efficiëntie zamelen bedrijven hun kunststofverpakkingsafval in samen met andere kunststofstromen. Hierdoor is het uiteindelijk moeilijk te bepalen welk deel van het ingezamelde kunststof door bedrijven afkomstig is van verpakkingen. Met de nieuwe certificeringsrichtlijn van Nedvang zullen de hergebruikcijfers voor kunststofverpakkingsafval van bedrijven nauwkeuriger worden.

Inmiddels heeft Nedvang, de organisatie die namens de producenten en de importeurs van verpakkingen de inzameling en het hergebruik van verpakkingen in Nederland coördineert en stimuleert,  een accountants- en adviesbureau gevraagd om te onderzoeken of er nog aanvullende effectieve maatregelen mogelijk zijn om de kwaliteit van de rapportage over hergebruik van kunststof verpakkingsafval te waarborgen.