Rosenthal bezoekt grens Noord-Korea

Minister Rosenthal bezocht vandaag de gedemilitariseerde zone aan de grens met Noord-Korea. Deze vier kilometer brede en 238 kilometer lange zone werd bij het sluiten van de wapenstilstand in 1953 als scheiding tussen Noord- en Zuid-Korea getrokken. Het grensgebied vol wachtenposten, prikkeldraad en landmijnen geldt als een van de best bewaakte grenzen ter wereld. Er vinden regelmatig schermutselingen plaats, meestal na provocaties van Noord-Koreaanse zijde. ’Ik heb op de grens van vrijheid en dictatuur gestaan', aldus minister Rosenthal.

Rosenthal roept Noord-Korea op af te zien van een voorgenomen raketlancering in april. Ter herdenking van de 100ste geboortedag van Kim Il-Sung wil Noord-Korea met een Unha-3 raket een satelliet lanceren. 'De Nederlandse regering is ernstig bezorgd over het signaal dat van deze lancering uitgaat’, aldus de minister. ‘Dit voornemen druist in tegen de internationale afspraken en ondermijnt bovendien de diplomatieke pogingen om overleg over nucleaire zaken weer op gang te brengen’.

Deze week bezoekt minister Rosenthal Zuid-Korea in het kader van een nucleaire veiligheidstop. Een top waar nucleaire veiligheid en het vreedzame gebruik van kernenergie, de dreiging van nucleair terrorisme en het tegengaan van de illegale handel van nucleair materiaal aan de orde komen.

Rosenthal zal in Zuid-Korea zijn ambtgenoot ontmoeten en diverse gesprekken hebben, onder meer met Yukiya Amano, directeur-generaal van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA).