Nederland en Colombia streven naar afronding belastingverdrag in april

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën en zijn Colombiaanse collega Ana Fernanda Maiguashca verwachten eind april de onderhandelingen over een belastingverdrag en een douaneverdrag te kunnen afronden. Die verwachting spraken beide bewindslieden uit tijdens een bijeenkomst in de Colombiaanse hoofdstad Bogota.

Over een belastingverdrag wordt al langere tijd gesproken tussen beide landen. In april staat een derde gespreksronde gepland. Maiguashca en Weekers denken beide dat het verdrag dan inhoudelijk  kan worden afgerond. Met het verdrag wordt dubbele belasting voorkomen en belastingontwijking vermeden. Ook biedt een belastingverdrag de mogelijkheid voor Colombiaanse bedrijven om vooraf duidelijkheid te krijgen over hun fiscale behandeling in Nederland. "Een verdrag is goed voor het intensiveren van wederzijdse investeringen," aldus Weekers.
Een douaneverdrag ziet op uitwisseling van informatie, zoals bijstand bij invordering en gezamenlijke onderzoeken tussen douaneadministraties. Een goede informatiepositie stelt de douane in staat om via risicoanalyse risicovolle zendingen te identificeren en die gericht te controleren.