Watervergunning gaat digitaal

Sinds 1 april is het mogelijk om via Omgevingsloket online een watervergunning aan te vragen of een melding te doen van bijvoorbeeld het lozen van stoffen in oppervlaktewater of het uitvoeren van een bouwactiviteit bij een dijk of kanaal.  

Door de uitbreiding van het loket met de Waterwet kan vanaf elke plek en 24 uur per dag een aanvraag of melding gedaan worden op grond van de waterregelgeving. Als voor een activiteit zowel een omgevingsvergunning als een watervergunning nodig is, kan men een ‘geïntegreerde’ aanvraag indienen. Wie twijfelt of een vergunning- of meldplicht van toepassing is, kan dit uitzoeken in de ‘vergunningcheck’ van het loket. Deze check bevat ook informatie over watervergunningen en -meldingen op grond van de lokale regelgeving van alle waterschappen.

 Het digitaal aanvragen van een omgevingsvergunning voor bouw-, sloop-, of kapwerkzaamheden is al sinds  oktober 2010 mogelijk. Sinds de openstelling van Omgevingsloket online zijn zo’n 200.000 omgevingsvergunningen aangevraagd.