Investeren in stabiel buitenland is slimme investering

De kosten voor het voorkomen van instabiliteit zijn vele malen lager dan de prijs die we betalen voor de gevolgen van conflicten. De investeringen die Nederland hiervoor in ontwikkelingslanden doet, zijn daarom – ook in tijden van economische crisis - een slimme investering namens de belastingbetaler. Dat zei staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken donderdag bij een conferentie van het Nederlands Netwerk voor Vrede, Veiligheid en Ontwikkelingssamenwerking.

Veiligheid en rechtsorde zijn noodzakelijke voorwaarden voor duurzame ontwikkeling en zelfredzaamheid in instabiele en onveilige landen. Bedrijven gaan ten slotte pas investeren als er sprake is van rechtszekerheid door goede wetten en regels die ook worden gehandhaafd.

‘We zien dat conflicten in ontwikkelingslanden ons keer op keer raken via bedreigingen als terrorisme, piraterij, wapen-, drugs- en vrouwenhandel, grote stromen politieke vluchtelingen en illegale immigratie. Steeds weer maken wij torenhoge kosten om die symptomen te bestrijden. Met conflictpreventie investeren we kosteneffectief in het wegnemen van de onderliggende oorzaken van conflict’, aldus Knapen.

Jemen is volgens de staatssecretaris een sprekend voorbeeld van een land waar de juiste aanpak nu, grotere problemen in de toekomst kan voorkomen. ‘Jemen mag geen tweede Somalië worden’, stelde de staatssecretaris nadat hij beide landen had bezocht.

Nederland heeft op het terrein van rechtsorde en stabiliteit volgens Knapen echt iets te bieden en krijgt daarvoor internationaal brede erkenning. Bovendien geeft de aanwezigheid binnen onze landsgrenzen van de internationale hoven en een groot aantal (kennis)instellingen voor rechtsstaatontwikkeling Nederland een bijzondere meerwaarde. Daarom is veiligheid en rechtsorde ook een van de vier speerpunten van de kabinetsinzet in ontwikkelingslanden.

Veiligheid en rechtsorde in ontwikkelingslanden vergt een praktische aanpak. Zo gaat Nederland mijnen ruimen en strijders ontwapenen, agenten, gevangenispersoneel en rechters trainen, vrouwen betrekken bij verzoeningsprocessen en overheden helpen bij het bestrijden van corruptie en het opzetten van een goed begrotingsbeleid.