Politietraining Kunduz richt zich op vertrouwen (video)

“Community policing gaat om het winnen van het vertrouwen van de bevolking”, zegt opperwachtmeester Ben Kersten. Hij en zijn collega´s zijn daar in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz volop mee bezig. In eerste instantie was alle aandacht van de politietrainers gericht op de gelijknamige stad. Sinds kort wordt er ook gepatrouilleerd in Khanabad, na Kunduz de grootste stad in het gebied.

Iets later dan voorzien, maar het werkgebied is nu uitgebreid. De vertraging werd veroorzaakt door de onlusten als gevolg van een koranverbranding eind februari. Volgens de plaatsvervangend commandant van het districtspolitiehoofdkwartier van Khanabad zijn de gemoederen een maand later zover gezakt dat patrouilleren mogelijk is. Dus gebeurt dat.

Ronde door Khanabad

Beveiligd door landmachtmilitairen begeleiden politietrainers Afghaanse agenten tijdens een ronde door het 140.000 inwoners tellende Khanabad. Ze houden zich bezig met community policing om vertrouwen te kweken.  Volgens Kersten vindt de bevolking de politie afstandelijk en moeilijk bereikbaar bij problemen. “De politie is er voor de bevolking”, zegt het lid van het Police Operational Mentor and Liaison Team (POMLT). “Daarom moeten ze contact maken. Mensen moeten bereid zijn informatie te delen over onveilige situaties waar de politie op in kan spelen.”

Benaderbaar

Kersten spreekt als voorbeeld een Afghaanse winkelier aan. “Weet u wie wij zijn?” vraagt hij. “Amerikanen”, is het antwoord.  “Nee, wij zijn Nederlandse politieagenten. En wij zijn hier om Afghaanse agenten te trainen.” Kersten blijft  ook zijn leerlingen stimuleren mensen aan te spreken. “Maar ik ken in deze buurt helemaal niemand”, is de reactie. “Dat hoeft ook niet. Als je maar laat merken dat je benaderbaar bent”, zegt de politietrainer. Op een kruispunt knoopt de Afghaanse agent eindelijk zelf een gesprekje aan, tot tevredenheid van zijn leermeester.

Community policing is een belangrijk onderwerp bij het op poten zetten van een betrouwbaar politieapparaat. Tot medio 2014 richten de Nederlanders zich op de kwaliteitsverbetering van de circa 1500 politiemensen in de provincie Kunduz.