Rutte over Suriname: 'Het recht moet zijn loop hebben'

'Voor de slachtoffers en nabestaanden van de Decembermoorden zou het niet te verteren zijn als het strafproces wordt stopgezet.' Dat zei minister-president Rutte in reactie op het aannemen van de Amnestiewet door het Surinaamse parlement.

Rutte stelt dat het recht zijn loop moet hebben. Verdachten mogen, als de rechtbank hen schuldig acht, hun straf niet ontlopen.

Internationale verdragen

Nederland heeft zijn ambassadeur in Paramaribo teruggeroepen voor overleg. Ook Catherine Ashton (hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid) heeft Suriname inmiddels opgeroepen zich te houden aan de internationale verdragen en de daders te berechten.
'We zullen nu alles doen om met de EU en andere gelijkgezinde landen te zorgen dat dit gevolgen heeft', aldus de minister-president.

INLEIDEND STATEMENT
In de ministerraad vandaag gesproken over een aantal buitenlands politieke onderwerpen.
Ten eerste hebben we een aanvullende art.100 brief met elkaar vastgesteld over de anti-piraterijmissies van de Europese Unie en de NAVO voor de kust van Somalië. De Europese Unie heeft besloten de Europese missie Atalanta, om die te verlengen tot eind 2014. Ook is het operatieplan van de missie aangepast. Dat betekent dat we nu slimmer en ook proactiever kunnen optreden tegen piraten en hun netwerken. Dat betekent dat we niet alleen piraten op zee kunnen aanpakken als ze op het punt staan toe te slaan, maar dat we ook bereid zijn hun infrastructuur op de Somalische kust aan te pakken. Daardoor wordt het voor hen nog moeilijker op rooftocht te gaan tegen de internationale koopvaardijvaart en daar ook schade aan te richten. Uiteraard staan ook in het kader van deze artikel 100 brief veiligheid en zorgvuldigheid voorop. Er zijn dan ook strikte uitvoeringscriteria. Dat betekent: geen boots on the ground en de inzet moet altijd proportioneel zijn.

Dan Suriname. We hebben natuurlijk ook vandaag uitgebreid stilgestaan bij de situatie in Suriname. Het parlement daar heeft afgelopen nacht de veelbesproken Amnestiewet aangenomen. Dat is in de eerste plaats iets wat niet te verteren is voor de slachtoffers en de nabestaanden. Het zou echt niet te verteren zijn als het strafproces nu wordt stopgezet. Wij vinden dat echt volstrekt onaanvaardbaar. Dat is ook de reden, wij vinden dat het recht moet zijn loop hebben, een reden waarom inmiddels onze ambassadeur in Paramaribo is teruggeroepen voor overleg. We hebben al eerder hadden onze grote zorgen over de gang van zaken overgebracht via onze ambassadeur, maar ook hier in Den Haag via de tijdelijk zaakgelastigde van Suriname. Wij vinden dat als de rechtbank de verdachte schuldig acht, dat zij dan hun straf niet mogen ontlopen. Daar staan we niet alleen in. We hebben daar een sterke internationale coalitie die ons ook daarin steunt. De Europese Unie, de Hoge Vertegenwoordiger mevrouw Ashton, en andere landen, onder andere Frankrijk, hebben Suriname inmiddels opgeroepen zich te houden aan de internationale verdragen en de daders ook te berechten. En we zullen dus alles doen, internationaal, in samenwerking met Frankrijk, onze andere EU-partners en allee andere gelijkgezinde landen om er voor te zorgen dat dit gevolgen heeft en dat Suriname zal merken dat men dit besluit heeft genomen.

Anti-piraterijmissie

In de ministerraad is een aanvullende artikel 100-brief vastgesteld over de anti-piraterijmissies van de Europese Unie en de NAVO voor de kust van Somalië.
Rutte: 'We willen slimmer en proactiever optreden tegen piraten en hun netwerken. Dat betekent dat we niet alleen piraten op zee aanpakken als ze op het punt staan toe te slaan, maar dat we ook bereid zijn hun infrastructuur op de Somalische kust aan te pakken.'

De Europese Unie heeft besloten de Europese missie Atalanta te verlengen tot eind 2014.