Minister Rosenthal spreekt met religieuze leiders

Minister Rosenthal ontving vandaag een groep geestelijk leiders. Hij sprak zijn zorgen uit over het recente geweld dat kwetsbare religieuze minderheden zoals christenen treft in diverse landen.

'De recente geweldsincidenten baren mij grote zorgen. Net als de stelselmatige discriminatie van religieuze minderheden. De vrijheid van godsdienst en levensovertuiging staat of valt met de opbouw van de rechtsstaat en democratie. Nederland zet zich daarvoor in.'

De minister lichtte toe dat Nederland in vijf landen extra aandacht besteedt aan de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging. Dit zijn Eritrea, Egypte, India, Kazachstan en China. Hij breidt deze pilot uit met nog eens vijf landen: Pakistan, Nigeria, Sudan, Armenië en Noord-Korea. De minister zond hierover op 16 maart een brief aan de Kamer.

Naast de bilaterale inzet, spant Nederland zich in om EU-beleid tot stand te brengen en werkt ook samen met gelijkgezinden als Canada en de Verenigde Staten. In de Verenigde Naties zet Nederland zich in voor de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging en de vrijheid om zonder religieuze overtuiging of activiteit te leven.