Staatsbezoek president Turkije

Op uitnodiging van Hare Majesteit de Koningin brengen de president van Turkije, Zijne Excellentie Abdullah Gül en zijn echtgenote mevrouw Hayrünissa Gül van dinsdag 17 tot en met donderdag 19 april 2012 een staatsbezoek aan Nederland. 

Zij bezoeken deze dagen Amsterdam, Den Haag, Venlo en Maastricht. De president wordt vergezeld door een delegatie bestaande uit vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de culture sector, parlementariërs en wetenschappers. Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Nederland en Turkije diplomatieke banden met elkaar aangingen. Beide landen geven hier op economisch, diplomatiek en cultureel niveau invulling aan.

De Koningin verwelkomt president Gül en zijn echtgenote dinsdagochtend bij het Koninklijk Paleis Amsterdam. Na de welkomstceremonie leggen president Gül en zijn echtgenote in aanwezigheid van minister-president Rutte en burgemeester Van der Laan van de gemeente Amsterdam een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.
‘s Middags opent president Gül in het bijzijn van de Koningin, Z.K.H. de Prins van Oranje en H.K.H. Prinses Máxima der Nederlanden in het Amsterdam Museum de tentoonstelling 'De kamer van de Levantse Handel'. De tentoonstelling laat de vroege (handels)geschiedenis zien tussen Nederland en Turkije. Aansluitend ontmoet de president, vergezeld door de Prins van Oranje en Prinses Máxima, in conferentiecentrum De Bazel vertegenwoordigers van het Nederlandse en Turkse bedrijfsleven.
Mevrouw Gül bezoekt deze middag, vergezeld door H.K.H. Prinses Margriet der Nederlanden, onder andere het Tassenmuseum Hendrikje waar zij een rondleiding krijgt.

Aan het eind van de middag houdt de president, in aanwezigheid van de Prins van Oranje en Prinses Máxima, in de Passenger Terminal Amsterdam een toespraak tijdens het Nederlands-Turks Bussiness Forum. Het Business Forum is georganiseerd ter gelegenheid van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije en richt zich op het verder versterken van de economische relatie tussen Nederland en Turkije.
De eerste dag van het staatsbezoek wordt afgesloten met een staatsbanket in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Het is de eerste keer na de renovatie dat het paleis weer officieel in gebruik is bij een staatsbezoek.

Woensdag 18 april ontmoet de president studenten van diverse universiteiten in Nederland in De Industrieele Groote Club in Amsterdam. Aansluitend bezoeken de Turkse president en zijn echtgenote in Amsterdam de Weekend Academie, een project van het Oranje Fonds. Zij bezoeken dit project op uitnodiging van de Prins van Oranje en Prinses Máxima, beschermpaar van het Oranje Fonds die ook aanwezig zijn bij het bezoek. Het project biedt jongeren (10-16 jaar) in het weekend hulp bij hun schoolactiviteiten. Voorbeelden zijn huiswerkbegeleiding, training van sociale vaardigheden en deelnemen aan sport en spel. De activiteiten zijn gericht op het vergroten van hun studiemotivatie en opleidingskansen.
Daarna wordt het programma in Den Haag voortgezet waar de president de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal en enkele leden van de vaste commissie Buitenlandse en Europese Zaken ontmoet. Aansluitend wordt de president ontvangen door minister-president Rutte. Na een ontmoeting in het Torentje volgt de regeringslunch in de Ridderzaal. De regeringslunch wordt bijgewoond door de Koningin.

De president bezoekt aansluitend in Den Haag de internationale organisatie OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons). Deze autonome organisatie is opgericht om toe te zien op de naleving van de Chemical Weapons Convention. Het doel van dit in 1997 in werking getreden verdrag is het vernietigen van chemische wapens.
’s Avonds biedt president Gül de Koningin in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam een concert aan van het Turks Jeugd Filharmonisch Orkest. Naast de Koningin, zijn ook de Prins van Oranje, Prinses Máxima, Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven aanwezig.

Donderdag 19 april start met een bezoek aan de Floriade in Venlo. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie ontvangt de Koningin, de president en zijn echtgenote bij het Nederland paviljoen. Na een bezichtiging van het Nederland paviljoen en een deel van de Floriade opent de president het Turkse paviljoen. Aansluitend reist het gezelschap naar Maastricht waar de Gouverneur van Limburg een lunch aanbiedt.
Na de lunch opent de president een expositie in het Bonnefantenmuseum Maastricht. De expositie toont moderne schilderskunst uit de collectie van de Centrale Bank van Turkije. Na de afscheidsceremonie op de Markt vertrekken de president en zijn echtgenote vanaf Maastricht Airport.