Atsma geeft startsein versterking Riensluis Lemmer

Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) heeft vandaag het startsein gegeven voor de werkzaamheden aan de Riensluis in Lemmer. De sluis is onderdeel van de dijk die Fryslân beschermt tegen het water van het IJsselmeer. Bij het Woudagemaal, het oudste en nog werkende stoomgemaal van Nederland, zei Atsma: “Een sterkere Riensluis betekent ook droge voeten voor de toekomst. De Riensluis wordt één van de juweeltjes van Fryslân, net als het Woudagemaal. Met deze verbeteringen kan het de tand des tijd doorstaan en Fryslân droog houden voor volgende generaties.”

De door Wetterskip Fryslân te realiseren sluisversterking maakt onderdeel uit van het Tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP-2). Binnen dit programma werken het Rijk en de waterbeheerders samen om in het land afgekeurde waterkeringen en kunstwerken op een sobere, doelmatige en robuuste wijze te versterken. Om zo Nederland te beschermen tegen wateroverlast en overstromingen.

De werkzaamheden aan de Riensluis bestaan onder andere uit de versterking van de sluishoofden, het vervangen en mechaniseren van de sluisdeuren en het aanbrengen van een vispassage zodat vissen vrij heen en weer kunnen zwemmen. De totale projectkosten bedragen ca. 3 miljoen euro waarvan het grootste deel wordt gefinancierd door het HWBP. In oktober van dit jaar moet de sluis weer voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen.