Minister-president Rutte bij start nieuw cultuurfonds

Minister-president Rutte ontvangt woensdag 18 april de initiatiefnemers voor de presentatie van een nieuw cultuurfonds in de Statenzaal in Den Haag. 

Dit zogeheten BlockBusterFonds is een samenwerkingsverband tussen de BankGiro Loterij en drie particuliere cultuurfondsen, het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds en de VandenEnde Foundation.

Het BlockBusterFonds is een uitwerking van Joop van den Ende’s Mandeville Lezing in mei 2011. Hierin deed hij een oproep aan de samenleving om meer te investeren in cultuur en cultureel ondernemerschap. In het BlockBusterFonds brengen private partijen de financiële middelen bijeen. De overheid maakt de werking van het fonds mede mogelijk.

Het Blockbusterfonds wordt gepresenteerd door de vier vertegenwoordigers van het samenwerkingsverband, Joop van den Ende (VandenEnde Foundation), Boudewijn Poelmann (BankGiro Loterij), Alexander Rinnooy Kan (Prins Bernhard Cultuurfonds) en Joost van Lanschot (VSBfonds). Bij de presentatie is ook de eerst verantwoordelijke bewindspersoon voor cultuur, staatssecretaris Zijlstra. Staatssecretaris Weekers (Financiën) en staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) zijn ook aanwezig.