Persuitnodiging: Nederlands-Turks Business Forum met Turkse president Gül

Vertegenwoordigers van vierhonderd Nederlandse en Turkse bedrijven komen dinsdag 17 april bij elkaar in de Passenger Terminal Amsterdam om zakelijke contacten te leggen en zich te oriënteren op zakendoen in Nederland en Turkije. Het Holland-Turkey Business Forum maakt onderdeel uit van het staatsbezoek van de Turkse president Gül aan Nederland in het kader van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen beide landen.

Z.E. president Gül, Z.K.H. de Prins van Oranje en H.K.H. Prinses Máxima der Nederlanden zijn aanwezig bij de sluitingsceremonie van het Business Forum. Hierbij zullen president Gül en minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie spreken. Het Forum wordt georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, ING, PwC, Fenedex en het Turkse TOBB&DEIK.

Programma

Vertegenwoordigers van de media zijn uitgenodigd vanaf 13 uur bij de onderstaande onderdelen

13.00 – 13.45 uur: Opening

- Opening en welkom door Ben van de Vrie, voorzitter Dutch Trade Board Turkey
- Woord door Osman Okyay, voorzitter van DEIK/Turkey-Netherlands Business Council
- Keynote speech door Dick Benschop, president-directeur Shell Nederland BV
- Keynote speech door Murat Alici, deputy general, Turkse ministerie van Economische Zaken inzake Investment Incentives and Foreign Direct Investments.

14.00 – 14.55 uur: Workshop Investing in the Netherlands

15.25 – 16.20 uur: Workshop Doing business in Turkey

16.45 – 17.15 uur: Sluiting

- Speech door Rifat Hisarciklioglu, president van TOBB&DEIK (Unie van Chambers and Commodity Exchanges of Turkey)
- Speech door Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie
- Speech door Z.E. President Abdullah Gül

18.00 - 18.30 uur: persconferentie van minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen, de Turkse minister van Europese Zaken Bagis, en vertegenwoordigers van het Nederlandse en Turkse bedrijfsleven.

Achtergrond

Dit jaar vieren Turkije en Nederland 400 jaar diplomatieke betrekkingen. Turkije behoort tot de twintig grootste economieën van de wereld en had in de afgelopen twee jaar een economische groei van 7 procent. Met een jonge en goed opgeleide bevolking van 74 miljoen inwoners is het een markt met veel kansen en mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven.

In tien jaar tijd is de handel tussen Turkije en Nederland verdrievoudigd. Nederland is één van de grootste investeerders in Turkije. Veel grote Nederlandse bedrijven zijn al in Turkije actief, maar voor het MKB liggen er nog veel kansen.

Ter gelegenheid van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen worden er een aantal handelsmissies georganiseerd. Bedrijven uit de topsectoren van de Nederlandse economie, zoals agrofood, tuinbouw, water, life sciences en de creatieve industrie krijgen dan de gelegenheid te laten zien welke innovatieve producten en diensten ze te bieden hebben, waarmee Turkse bedrijven op hun thuismarkt en elders hun voordeel kunnen doen.

Mededeling aan redacties (niet voor publicatie)

Vertegenwoordigers van de media die een of meer onderdelen willen bijwonen, wordt verzocht zich uiterlijk maandag 16 april voor 16 uur aan te melden en aan te geven bij welke onderdelen van het Business Forum u aanwezig wilt zijn via infotiek@minlnv.nlonder vermelding van naam, medium, e-mailadres en telefoonnummer.

De Passenger Terminal Amsterdam is gevestigd aan de Piet Heinkade 27, 1019 BR in Amsterdam.

De voertalen bij de persconferentie van minister van EL&I Verhagen, de Turkse minister van Europese Zaken Bagis, en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven zijn Nederlands en Turks. Simultane vertaling is aanwezig.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bart Rijs, woordvoerder minister EL&I, 070 379 75 52, 06 461 524 39 en b.j.m.rijs@mineleni.nl.

In de ochtend publiceert ING in het kader van het Business Forum een onderzoeksrapport over de ontwikkelingen van de Turkse economie en de kansen die dit biedt voor Nederlandse ondernemers. Voor informatie over het onderzoeksrapport, de workshop Doing Business in Turkey, interviewverzoeken met de CEO ING Turkije en/of de voorzitter Dutch Trade Board Turkey kunt u contact opnemen met Robert Gunther, woordvoerder ING, 020 56 51148, 06 5025 7879 en robert.gunther@mail.ing.nl

Zie voor meer informatie over het Business Forum www.hollandturkey.com