Rutte: betalingen aan Surinaamse regering stopgezet

De ministerraad heeft besloten het verdrag met Suriname op te schorten waardoor de betalingen aan de Surinaamse regering worden stopgezet. 

INLEIDEND STATEMENT
Goedemiddag. We hebben vanochtend in de ministerraad ingestemd met maatregelen tegen het Surinaamse regime. Directe aanleiding daarvoor is het aannemen van de Amnestiewet vorige week. Wij zijn van oordeel dat deze onverkwikkelijke zaak niet zonder gevolgen mag en ook niet zonder gevolgen kan blijven. Het recht moet zijn beloop hebben. We hebben besloten tot opschorting van het verdrag waardoor onze betalingen aan de Surinaamse regering worden stopgezet. Vanavond zal de Krijgsraad besluiten over de verdere procesgang van de verdachten. Dat besluit is belangrijk voor de verdere Nederlandse opstelling ten aanzien van Suriname.

Dan hebben we ook stilgestaan bij de laatste voorbereidingen van het Staatsbezoek van de Turkse President Gül aan ons land volgende week. Dat is een bezoek in het kader van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Het staatsbezoek staat ook in het teken van handel en in het teken van economie. President Gül komt met een indrukwekkende bedrijfsdelegatie - meer dan 50 grote en kleinere ondernemingen uit Turkije vergezellen hem. Ik heb zelf ook beste herinneringen uit mijn Unilevertijd aan de contacten met de Turkse bedrijven daar en ook gemerkt dat Turkije een zeer levendige economie heeft en een van de snelst groeiende economieën van de wereld is op dit moment. Dit bezoek zal ook bijdragen aan een verdere intensivering van onze goede politieke, culturele en maatschappelijke relaties. Turkije vervult een belangrijke en waardevolle brugfunctie in onze dialoog met de islamitische wereld. Het staatsbezoek illustreert daarmee het belang dat Nederland en Turkije hieraan hechten.

Vandaag veel besluiten genomen in de ministerraad. Het reguliere werk gaat dan ook door, ook tijdens de Catshuisbesprekingen. Een paar licht ik eruit. In het Wetboek van Strafrecht wordt een autonome bepaling opgenomen over de bestrijding van de financiering van terrorisme. Dat is het sluitstuk op wetgeving die vorig jaar in gang is gezet. Nederland kende al strafwetgeving over dit onderwerp, maar met deze bepaling wordt de normstelling verduidelijkt en is deze ook internationaal herkenbaar. Verder hebben wij ingestemd met een nota van wijziging op de Crisis- en Herstelwet. Daarbij hebben wij gekeken naar de  uitvoeringspraktijk, allerlei suggesties die uit de uitvoering zijn gekomen. Daardoor kunnen vergunningsprocedures nog verder vereenvoudigd worden, en op die manier voorkomen we een dubbele toetsing van bijvoorbeeld natuurwaarden. Dat betekent dat sneller besluiten kunnen worden genomen en dat is natuurlijk altijd weer goed nieuws voor de economische bedrijvigheid.

Dan hebben wij vandaag ook gesproken over de Jonkvrouwe Hedwigepolder. U weet: er is sprake van een discussie over het natuurherstel voor de Westerschelde. Er is nog geen besluit genomen. Er vindt nader overleg plaats tussen betrokken ministers en een besluit valt te verwachten, is gedelegeerd aan die betrokken ministers, en valt te verwachten vanavond, namiddag, vanavond of maandag.

Met andere woorden, we hebben vandaag in de Trêveszaal een hoop gedaan, we hadden een hoop te bespreken. Uiteraard zijn er ook andere besprekingen gaande, die in het Catshuis. En zoals u weet die vallen onder de radiostilte. We willen graag met een gedegen pakket komen en de kans op zo'n gedegen pakket is groter als wij er het zwijgen toe doen. We hopen u zo snel mogelijk uiteraard te kunnen berichten.

Dat zei minister-president Rutte in een reactie op het aannemen van de Amnestiewet door het Surinaamse parlement. De ministerraad is van oordeel dat 'deze onverkwikkelijke zaak niet zonder gevolgen mag en kan blijven', aldus Rutte op zijn persconferentie na de ministerraad. Hoe Nederland zich verder opstelt, hangt af van de besluiten van de Krijgsraad over de verdere procesgang van de verdachten.

Staatsbezoek president Gül

De komende week brengt de Turkse president Gül een staatsbezoek aan Nederland in het kader van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. In de ministerraad is kort stilgestaan bij het bezoek dat in het teken staat van economie en handel.

Rutte gaf aan dat Turkije een waardevolle brugfunctie vervult in onze dialoog met de islamitische wereld. 'Het staatsbezoek illustreert het belang dat Nederland en Turkije hieraan hechten'.

Besluiten ministerraad

Verder heeft de ministerraad de volgende besluiten genomen:

  • In het wetboek van Strafrecht wordt een autonome bepaling opgenomen over financiering van terrorisme.
  • Naar aanleiding van suggesties vanuit het veld zijn er enkele verbeteringen aangebracht aan de Crisis- en Herstelwet.