Onderzoeksrapport over meldingsbereidheid bewoners asielzoekerscentra bij incidenten op gebied van geloofsovertuiging en seksuele geaardheid

Rapport van Deloitte over kwalitatief onderzoek onder (oud)-bewoners van opvanglocaties van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Meer aandacht voor veiligheid homo's en christenen op asielzoekerscentra

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geeft meer aandacht aan asielzoekers die zich niet veilig voelen op een asielzoekerscentrum (azc). Eerder vroegen het COC, de stichting Secret Garden en de stichting Gave aandacht voor homo's en christenen op azc's. Na een onderzoek door Deloitte zijn er maatregelen afgesproken waardoor alle bewoners van azc's incidenten en klachten durven te melden. Alle meldingen moeten serieus genomen worden. Want iedereen op een asielzoekerscentrum moet zich veilig kunnen voelen; los van religie, etniciteit, sekse, seksuele gerichtheid of welk ander kenmerk dan ook.

Minister Leers heeft onderstaande brief hierover met het bovenstaande rapport van Deloitte naar de Tweede Kamer gestuurd.