Initiatief voor meer maatschappelijke erkenning en waardering van de politie

Het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) zal de komende drie jaar ruim negen miljoen euro investeren in de erkenning en waardering voor politiemensen en anderen die zich inzetten voor maatschappij en veiligheid. Ook wordt er geïnvesteerd in lotgenotencontacten voor (ex)politiemedewerkers die tijdens de dienst gewond zijn geraakt. Dat staat in een intentieverklaring die vandaag is ondertekend door de voorzitter van de Stichting Maatschappij Veiligheid en Politie, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, de voorzitter het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg, mr. Robert Croll, en minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Minister Opstelten benadrukte tijdens de bijeenkomst op het ministerie van Veiligheid en Justitie dat politiemensen waardering en erkenning verdienen. Politiemensen in Nederland tonen zich klokrond loyaal aan de uitvoering van de politietaak en dragen daarmee in belangrijke mate bij aan een veilige samenleving. Geweld en agressie tegen politieambtenaren nemen echter toe, het gezag van politiemensen wordt doorlopend bevochten en de frustratie binnen het vak over bureaucratie en de administratieve lastendruk is groot. Als werkgever investeert de minister daarom fors in de versterking van de professionele weerbaarheid van de politie. Minister Opstelten is zeer verheugd dat nu ook vanuit de maatschappij nieuwe initiatieven op gang komen om de waardering voor het werk van de politie te vergroten.

Het vfonds richt zich daarbij zowel op concrete waardering en zorg als op kennis en onderzoek. Het vfonds zal daartoe verschillende organisaties in de gelegenheid stellen om een aantal activiteiten te kunnen ontplooien. Eén van die organisaties is de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie, die activiteiten zal ontplooien op het gebied van maatschappelijke erkenning en waardering van de Nederlandse politie.