Nachtelijk medisch spoedvervoer per helikopter op Saba en Sint Eustatius mogelijk

Minister Edith Schippers (VWS) heeft vandaag op Saba de nieuwe verlichting van het helipad op het lokale vliegveld in werking gesteld. Hierdoor is medisch spoedvervoer volgens internationale normen in de nachtelijke uren van en naar Saba mogelijk en veilig. De helikopter is op Sint Eustatius gestationeerd; ook Sint Eustatius maakt van deze helikopter gebruik. Schippers is als minister van VWS verantwoordelijk voor de gezondheidszorg op de bijzondere gemeenten Saba en Sint Eustatius.

Juancho E. Yrausquin Airport op Saba heeft met zijn 400 meter de kortste commerciële landingsbaan ter wereld. In het donker mogen vliegtuigen er niet landen; medische spoedgevallen zijn daarom aangewezen op vervoer per helikopter. Tot nu toe voldeed de verlichting op het vliegveld niet aan de internationale normen. Het lokale zorgverzekeringskantoor op Saba heeft in overleg met het eilandbestuur, het ministerie van VWS en de Inspectie voor de Luchtvaart nieuwe verlichting laten aanbrengen op het vliegveld die voldoet aan de internationale normen.

Op initiatief van het ministerie van VWS hadden de ziekenhuizen op Saba en het nabijgelegen Sint Eustatius al eerder een contract gesloten met National Helikopters uit Canada. Tot voor kort waren nachtvluchten met de helikopter op Saba slechts mogelijk met tijdelijke, provisorisch aangelegde verlichting. Minister Schippers: “Bij een ernstige of levensbedreigende situatie moeten bewoners van Saba en Sint Eustatius snel en veilig naar een ziekenhuis op Sint Maarten of Guadeloupe vervoerd kunnen worden. Ik ben blij voor de eilandbewoners dat we dit met elkaar vandaag mogelijk hebben gemaakt. ”