Opstelten neemt boek ’10 Jaar Zonder Pim’ in ontvangst

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft op 17 april in Den Haag het boek ’10 Jaar Zonder Pim’ in ontvangst genomen. In het boek van ex-LPF'er Joost Eerdmans en Martijn van Winkelhof vertellen prominente betrokkenen over de betekenis van Pim Fortuyn.

Minister Opstelten heeft de opkomst van Fortuyn van zeer nabij meegemaakt, in de aanloop naar de landelijke verkiezingen van mei 2002, maar ook rond de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam, waar hij toen burgemeester was.

“Een bewogen, om niet te zeggen turbulente periode”, zei Opstelten in zijn toespraak tijdens de boekpresentatie. “Het was duidelijk dat Fortuyn veel mensen aansprak. Hij raakte met name die burgers, die hun belangstelling voor en hun geloof in de politiek hadden verloren. Dat deed hij door juist die thema’s aan de orde te stellen, die de gevestigde partijen nogal hadden laten liggen: de situatie in de oude wijken, veiligheid, immigratie. Door die onderwerpen nadrukkelijk op de agenda te zetten, gaf hij een groot aantal mensen – in Rotterdam, maar ook landelijk - een stem”, aldus Opstelten.