Receptorbenadering is aanvulling op mensenrechtenbeleid

De receptorbenadering is een nuttige aanvulling op de juridische benadering in het mensenrechtenbeleid. Dat zei minister Rosenthal in een zogeheten Nota Overleg met de Tweede Kamer over mensenrechten.

‘De mensenrechten zijn universeel. Verdragen dienen te worden uitgevoerd. De manier waarop is aan landen zelf. Daar komt de receptorbenadering bij van pas. Een land aanspreken op zijn verplichtingen gaat beter, als het die verplichtingen kan waarmaken via lokale instituties. Denk aan vrouwenbewegingen, lokale rechtstradities, vakbonden, religieuze leiders.  Het gaat er niet om hoé een land de rechten van de burgers verzekert, maar dàt die rechten zijn beschermd.’ Op 7 maart stuurde de minister een brief over de receptorbenadering aan de Tweede Kamer.

De minister lichtte ook zijn prioriteiten toe op gebied van mensenrechten. Nederland onderneemt actie tegen zwaar repressieve regimes als Iran, Syrië en Noord-Korea en pakt ernstige mensenrechtenschenders aan. Nederland ondersteunt verdedigers van mensenrechten die in de problemen komen. Nederland komt op voor de vrijheid van meningsuiting inclusief internetvrijheid, de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging en voor gelijke rechten voor iedereen: vrouwen, lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders. Ook zet Nederland zich in voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, waaronder een verbod op kinderarbeid en dwangarbeid.