Knapen prijst Van Rompuy bij uitreiking Otto von der Gablentzprijs

Bij de uitreiking van de Otto von der Gablentzprijs prees staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken Herman van Rompuy om zijn ‘rustige vastheid’. Van Rompuy ontving de onderscheiding voor zijn verdiensten als voorzitter van de Europese Raad en de manier waarop hij ondanks alle verschillen in belangen en overtuigingen een voor iedereen begaanbare weg weet te vinden.

‘Hij kan heel goed omgaan met sterk uiteenlopende standpunten. Nooit verliest hij zijn geduld. Waar Herman is, is rust. Hij vult een kamer niet met zijn ego, maar met zijn kalmte. En alleen kalmte kan ons redden, zoals u weet’, hield Knapen de aanwezigen voor.

Volgens de staatssecretaris zorgt een sterke voorzitter van de Raad voor een coherent, zichtbaar, efficiënt, daadkrachtig en transparant Europa. ‘De eurocrisis bewijst dat Van Rompuy hierin in veel opzichten slaagt. Hij heeft de zaken niet op hun beloop gelaten. Hij riep de Europese Raad zo vaak bijeen als nodig, hij is een taskforce gaan voorzitten, hij heeft eindeloos veel energie gestoken in het zoeken van oplossingen. Hij heeft de regie gegrepen. Gelukkig maar, zeg ik erbij, want een zwakkere voorzitter had gekozen voor een afwachtende houding.’