Particuliere onderzoeksbureaus, politie en OM werken samen tegen criminaliteit

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft vandaag in Den Haag de aftrap gegeven voor een proef waarbij particuliere onderzoeksbureaus, de politie en het openbaar ministerie gaan samenwerken om criminaliteit aan te pakken.

De proef gaat op 1 mei van start in vier regio’s en richt zich op de bestrijding van zogeheten horizontale fraude. Daaronder vallen vormen van criminaliteit als ladingdiefstal, phishing, diefstal bij bedrijven door eigen personeel en heling. Horizontale fraude leent zich volgens Teeven goed voor een gezamenlijke aanpak door burgers, bedrijven en overheid. Particuliere onderzoeksbureaus, die in opdracht  en voor rekening van bedrijven onderzoek doen naar fraude, hebben namelijk de expertise om onderzoek te doen naar frauduleuze praktijken die niet altijd zichtbaar zijn voor de politie en het OM. Over een jaar wordt de proef geevalueerd. 

Hoger opsporings- en vervolgingsrendement

Door meer samenwerking tussen particuliere onderzoeksbureaus, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) kan de opsporing en vervolging van horizontale fraude worden verbeterd. Dit blijkt uit het rapport ‘Particulier onderzoek in strafzaken’ van de Nederlandse Veiligheidsbranche, dat aanleiding is voor de proef. Uit het rapport komt naar voren dat bedrijven weinig aangifte doen bij de politie als er horizontale fraude wordt geconstateerd door onderzoeksbureaus. Ook krijgen aangiften van horizontale fraude bij de politie onvoldoende opvolging.

Vroegtijdig naar de politie

Staatssecretaris Teeven en de Nederlandse Veiligheidsbranche hebben een gezamenlijk plan gemaakt om te onderzoeken hoe samenwerking kan bijdragen aan verbetering van de bestrijding van horizontale fraude. In het plan is bijvoorbeeld afgesproken dat particuliere onderzoeksbureaus bij onderzoek naar fraude vroegtijdig naar de politie stappen om af te spreken aan welke voorwaarden hun onderzoeksdossier moet voldoen. Als deze dossiers vanuit het oogpunt van de rechtshandhaving in orde zijn, kunnen zaken na afronding van het particuliere onderzoek gemakkelijk worden opgevolgd door de politie. Die hoeft verdachten dan alleen nog maar te confronteren met de resultaten van het particuliere onderzoek.

Horizontale fraude

Staatssecretaris Teeven juicht het initiatief toe. Horizontale fraude omvat vormen van misdaad waar burgers en ondernemers veel last van hebben. Het initiatief sluit bovendien aan op het belang dat het kabinet hecht aan de aanpak van financieel-economische criminaliteit.