Reactie Rosenthal op AIV-advies Iran

Minister Rosenthal is de Adviesraad voor Internationale Vraagstukken (AIV) erkentelijk voor het uitgebrachte advies over Iran. Het kabinet zal dit advies bestuderen en zich beraden op een reactie. 

Rosenthal maakt zich echter onverkort ernstige zorgen over het Iraanse nucleaire programma. 'Mijn zorgen zijn alleen maar toegenomen doordat het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) nog steeds niet kan vaststellen of het Iraanse nucleaire programma geheel vreedzaam van aard is', aldus de minister.

Eerder deze week liet de minister weten dat de sancties tegen Iran onverminderd gehandhaafd moeten blijven zolang Teheran geen volledige openheid van zaken geeft over zijn nucleaire programma en zijn internationale verplichtingen niet nakomt. Dit naar aanleiding van uitspraken van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Salehi. Deze verklaarde dat Iran bereid is om alle nucleaire issues te bespreken zodra het Westen begint met het intrekken van sancties. 'Dit is onacceptabel. De internationale gemeenschap moet de druk hoog houden', aldus Rosenthal.

Wel vindt de minister het een positief signaal dat afgelopen weekend Iran na ruim een jaar eindelijk bereid is geweest tot gesprekken over het nucleaire programma met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië) en Duitsland onder leiding van Hoge Vertegenwoordiger Ashton. De gesprekken worden 23 mei voortgezet in de Iraakse hoofdstad Bagdad. 'Tijdens die bespreking is Iran aan zet om aan te tonen dat het Iraanse nucleaire programma geheel vreedzaam van aard is.'