Sporten en bewegen moet een gewoonte worden

In een videoboodschap voor het congres ‘Sportief met Diabetes’ roept minister Schippers zorgverleners op mensen met diabetes aan te moedigen om van bewegen en sporten een gewoonte te maken. Voldoende bewegen is voor iedereen belangrijk. Maar voor mensen met diabetes betekent het bijvoorbeeld een grotere kans op betere bloedwaarden en een betere kwaliteit van leven.

Beste mensen,

U heeft dat vast ook wel eens gehad. Je neemt je voor om vaker te sporten. Je bent enthousiast en vol goede moed. Maar na die eerste paar keer ben je bekaf, heb je spierpijn en kun je van alles bedenken om niet meer te gaan. Elke dag of twee keer per week sporten, de hele maand, het hele jaar. Er een gewoonte van maken en dat volhouden. Dat is gewoon moeilijk. Maar als het lukt, voel je dat sporten gezond is, je hoofd leegmaakt en een positief gevoel geeft.

Voldoende bewegen betekent voor mensen met diabetes nog veel meer: minder kans op overgewicht en daardoor bijvoorbeeld een grotere kans op betere bloedwaarden. Misschien zelfs minder medicijngebruik. Met bewegen en sporten hebben zij een completer behandelplan en vergroten ze de kwaliteit van hun leven. Een wereld van verschil. Fantastisch!

Ik wil dat het voor mensen makkelijker wordt om te sporten en bewegen. Om de hoek en in de buurt. Daarin investeer ik 70 miljoen euro per jaar. Maar ik kan het niet alleen. Iedereen heeft daarin een rol: Gemeenten moeten zorgen voor velden, sportverenigingen voor sportaanbod, het bedrijfsleven met investeringen en samenwerking, en zorgverleners, zoals u.

U weet allemaal hoe belangrijk een goed behandelplan is voor een diabetespatiënt. Daarin gaan zorg, voeding en bewegen samen. De Beweegkuur is daarbij een effectief instrument. Daarin hebben we de afgelopen jaren flink geïnvesteerd, om een goede verbinding te leggen tussen de zorg en sport- en bewegen in de buurt.

De Bas van de Goor Foundation laat het u vandaag zien en vooral ervaren: de kracht van sport en bewegen. Als het u dat opgeruimde gevoel al geeft. Stelt u zich eens voor wat het voor die ruim 740.000 Nederlanders met diabetes kan doen. Stelt u zich eens voor dat we al die mensen aan het bewegen en sporten krijgen. Dan voelen zij zich beter, zijn productiever en hebben minder zorg nodig. Dat is ontzettend belangrijk voor hen zelf, voor werkgevers. En voor de betaalbaarheid van de gezondheidszorg. Want in 2025 hebben zelfs 1,3 miljoen mensen diabetes.

Moedig mensen aan, wijs ze de weg en maak bewegen onderdeel van het individueel behandelplan. Laten we samen zorgen dat al die mensen kunnen sporten of bewegen. Dat het onderdeel wordt van het leven. Dat mensen het volhouden, ieder op zijn eigen niveau en op zijn eigen manier.