Europese onderhandelingen cohesiebeleid op stoom

De onderhandelingen in de Europese Unie over het cohesiebeleid zijn goed op gang gekomen. Op 24 april 2012 zal in de Raad Algemene Zaken van de Europese Commissie het Cohesiebeleid besproken worden. Ter voorbereiding hierop heeft staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van de onderhandelingen en de Nederlandse inzet. Definitieve besluiten worden begin 2013 verwacht.

Nederlandse inzet onderhandelingen

Het kabinet vindt dat het cohesiebeleid beperkt moet blijven tot de minst welvarende regio’s in de minst welvarende lidstaten. De Nederlandse inzet bij de onderhandelingen is dat het cohesiebeleid zich moet richten op goede projecten die bijdragen aan economische groei en werkgelegenheid. Ook goede verantwoording van de bestedingen en vermindering van de administratieve lastendruk zijn voor Nederland belangrijke punten.

Bleker schrijft de Tweede Kamer dat hij positief is over de resultaten die tot nu toe geboekt zijn. Vooral de inzet om het cohesiebeleid te richten op een beperkt aantal doelen van Europa 2020, zoals innovatie, krijgt brede steun. Of de voorstellen ook leiden tot vermindering van de administratieve lasten is nog onduidelijk. Bleker benadrukt dat hij zich zal inzetten voor vereenvoudiging en lagere administratieve lasten en optimaal gebruik van de Europese mogelijkheden.

Europa Kijkdagen: 11 en 12 mei 2012

De projecten uit de huidige programmaperiode laten goede voorbeelden zien hoe Structuurfondsen bijdragen aan innovatie, duurzame economische groei en aan de agenda van de Topsectoren.

Op 11 en 12 mei zijn tijdens de Europa Kijkdagen in heel Nederland meer dan 100 Europese projecten gratis toegankelijk voor het publiek. Het gaat om projecten die laten zien hoe de Europese Unie samenwerkt met de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen aan de versterking van de economie. Belangstellenden kunnen projecten bezoeken en zelf zien hoe Europees geld in Nederland wordt besteed. Informatie over de te bezoeken projecten is te vinden op Europaomdehoek.nl/kijkdagen.